12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kooliäri jõudis ringiga Otsa kätte

Endised ehitusfirma Skanska tippjuhid Jaanus Otsa ja Olaf Herman laiendasid oma haaret Tallinna linnaga seotud ärides. Alates teisipäevast kuulub neile pealinna viis kooli renoveerinud ning neid 30 aastat haldav OÜ BCA Center.

Tegemist on juba firma teistkordse omanikuvahetusega. Läinud aasta oktoobris müüs Oliver Kruuda kontrollitav Kalev REC koolide projektiks loodud osaühingu oma hea sõbra Mati Tusovi ettevõttele Raldon.

Aasta on sellest tehingust möödas ja BCA Centeri omanikeks said Otsale kuuluv OÜ Markwend ning Hermani OÜ Kristobal.

Eile ütles Otsa, et sel nädalal toimunud omanikevahetuse puhul on tegemist vana repotehinguga, mille hinnast rääkides jäi ta aga kidakeelseks, viidates lepingu konfidentsiaalsusele.

"Kui teie partner on kohalik omavalitsus, siis minu arvates on tegemist kindla investeeringuga," vastas Otsa küsimusele, kui hea rahapaigutuse mehed BCA Centeri omandamisega tegid.

Tegemist Hermani ja Otsa teise kooliprojektiga

Meestele pole koolide teema võõras, sel suvel võitis nende osalusega Astlanda Ehituse tütar OÜ Kooliarendus Tallinna nelja kooli kinnistute hoonestusõigusega koormamise pakkumise.

Lähema aasta jooksul näidatakse kellut ja loodi nii Humanitaargümnaasiumile, Järveotsa gümnaasiumile, Väike-Õismäe gümnaasiumile kui ka Liivalaia gümnaasiumile.

"Arvestades ehituse ja kinnisvaraturu situatsiooni Eestimaal, siis ainukesed tellijad ongi riik ja kohalikud omavalitsused. Praegu meil muid võimalusi kahjuks ei olegi," kommenteeris Otsa huvi koolide kordategemise ning haldamise vastu.

Haridusteemade eest vastutava Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni sõnul peab linn lepingupartneri omanikevahetusest teadlik olema, kuid linna nõusolekut küsida pole vaja.

"Kõik kohustused lähevad uutele omanikele ja linna jaoks siin midagi ei muutu. Meie ostame teenust ja seda on osutatud kvaliteetselt," kiitis Jäppinen.

Suvel rääkis abilinnapea ajalehele Pealinn: "Kui vanade lepingute järgi oli rent 145 krooni ruutmeetri eest kuus, siis uued lepingud oleme sõlminud juba 100 krooni peale. Peame ka läbirääkimisi, et seoses muutunud turuolukorraga vanu lepinguid odavamaks saada."

Rendihinda alla saada on linnal keeruline

Eile lisas Jäppinen, et nii BCA Centeri kui ka Urmas Sõõrumaale kuuluva Vivatex Holding OÜ esindajatega on rendihinna alandamise teemal kohtutud, kuid mingeid kokkuleppeid sõlmitud ei ole.

Lepingute muutmine on keeruline, kuna tollased rendihinnad põhinesid ka tollastel ehitushindadel, tunnistas ta.

Otsa ja Hermani ärihuvid on seotud veel ühe Tallinna linna tellimusel valmiva miljardiprojektiga ehk Lasnamäele rajatava 15 korterelamu arendamisega. Algselt olid selle Raadiku projektiga seotud Tartu ehitusettevõtjad Raivo Rand ja Aivar Tuulberg, kes kaasasid hiljem ka endised Skanska juhid.

Ühised ärid ulatuvad aega, kui Skanska oli Kalev RECi aktsionär

Kruuda-Tusov ja Otsa-Herman on äriliselt põimunud varasematelgi aastatel.

Kinnisvaraarendamisega tegelevas ASis Kalev REC olid mehed osalised Keila-Joa valitsussuvilate piirkonna erastamisel.

Kuni 2005. aasta kevadeni oli Skanska EMV Kalev RECi aktsionär ning Otsa ja Herman kuulusid firma nõukogusse.

Suvilate müügist tõusis suur skandaal, kui selgus, et Keskerakonna esimehel Edgar Savisaarel õnnestus suvila osta turuhinnast mitu korda odavamalt.

Vahetult pärast skandaali puhkemist toimus Jaanus Otsa ja tollase majandusministri Savisaare salajane kohtumine, mida ministri päevakavas avalikustatud ei olnud.

2005. aasta lõpus müüs Kalev REC 40 miljoni krooniga maha Tallinnas Pärnu maantee ääres nn Kalevi kvartalis asuva Tere Maja arendusprojekti. Ostja oli advokaat Eerik Entsiku nimel olev OÜ Aadel Ehitus. Selgus saabus pool aastat hiljem, kui Aadel Ehituse omanikeringi ilmus oma firmadega kolmik Tusov-Otsa-Herman. Tusovile kuulus ettevõttest pool, Otsale-Hermanile kummalegi 25%.

Tallinna koolide rendiprojekt

-2006. aasta sügisel andis Tallinna linnavalitsus kinnise konkursi tulemusel kümne pealinna kooli renoveerimis-, haldus- ja hoolduslepingud järgnevaks 30 aastaks ärimeestele Urmas Sõõrumaale ja Oliver Kruudale.-Kruudale kuulunud BCA Center sai endale Sikupilli Keskkooli, Haabersti Vene Gümnaasiumi, Tallinna Ühisgümnaasiumi, Karjamaa Gümnaasiumi ja Tallinna Nõmme Gümnaasiumi.-Kruuda müüs aasta tagasi BCA Centeri oma sõbrale Mati Tusovile.-BCA Center oma eelmise aasta majandusaruannet äriregistrile esitanud ei ole.Tusovi käest ostsid firma kahasse Jaanus Otsale kuuluv OÜ Markwend ning Olaf Hermani firma OÜ Kristobal.

Politseimaja müügi kasum pandi vahepeal koolide projekti

-2004. aastal müüs Oliver Kruuda kontrollitav Kalev oma koolivennale ja äripartnerile Mati Tusovi firmale Raldon OÜ vana kommivabriku kinnistu Tallinnas --Pärnu maanteel 87 miljoni krooniga.-Politseiameti rendimaksed hakkasid laekuma Raldonile. Tehinguga võttis Tusov endale kohustuse investeerida kuni 90 miljonit krooni Tallinna politseiprefektuuri uutesse ruumidesse.-Kalevi väikeaktsionärid leidsid, et Kalevi juhtkond tekitas aktsionäridele varalist kahju. Kinnistu müüdi ära turuhinnast oluliselt odavamalt, vähem kui kolme aasta üüritulu eest. 20aastase rendiperioodi puhul oleks teenitud ligi 600 miljonit krooni üüritulu.-Prokuratuuri hinnangul vastas tehing turutingimustele.-2006. aastal avalikustatud aruandes andis riigikontrolör Mihkel Oviir -Keskerakonna tipp-poliitikute eestvedamisel sõlmitud politseimaja rendilepingutele hävitava hinnangu.-2008 kevadel müüs Tusov politseimaja kinnistu Saksa kinnisvarafondile Focus Nordic Cities, mida haldab Saksa Catella Real Estate AG.-Tehingu väärtus oli Tusovile kuuluva Raldoni majandusaasta aruande järgi 480,3 miljonit krooni, kasumit teenis Tusovi firma müügitehingust aga kokku 39,9 miljonit krooni.-Sama aasta sügisel ostis Tusov rahahädas olnud Kruudalt Tallinna koolide projektis osalenud firma BCA Center.-Müügilepingu kohaselt oli Kalev RECil õigus ühe aasta jooksul firma tagasi osta.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474