20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tohver: Venemaal Ameerika moodi äri ajada ei saa

US Investi juhatuse liige Peeter Tohver rääkis tänasel Briti-Eesti Kaubanduskoja seminaril, et Venemaal ei õnnestu firmat juhtida Ameerika moodi. Ärile idapiiri taga on iseloomulikud ka spetsiifilised "tagasilöögid".

Tohver kirjeldas, mida mõtleb ühe, kahe ja kolmekordse otkati (otkat - vene k sõjandustermin, mis tähendab tulirelva tagasilööki - toim) all.

Ühekordne tagasilöök tähendab, et pead teenusepakkujana maksma kliendi töötajale teatud summa raha. Kahekordne otkat tähendab, et pead välja käima kahekordse summa oma firma vahendajast töötajale, kes annab pool raha edasi kliendi töötajale, kellest sõltub teenuse tarbimine. Kolmekordse tagasilöögi puhul jaguneb summa vahendaja ja kahe kliendi töötaja vahel.

"Me peame seal rääkima ja koostööpartneritega rohkem sõbrad olema kui mujal. Vajame seal inimesi, kes teavad, kuhu panna templeid ja kellega rääkida," lausus Tohver. Ta märkis samas, et US Invest pole Venemaal pistise abil asju ajanud. Kehtivatest äritavadest on neid valgustanud koostööpartnerid.

Selleks, et venelasi motiveerida, peavad etetvõtte plaanid olema kolossaalsed, mis siis, et tegelikult realiseeruvad need tagasihoidlikult,. "Vähemasti esimesed kolm kuud, neli-viis aastat või kümmekond aastat," lisas ta.

Tohver rõhutas, et ettevõtte oste peab Venemaal kontrollima 100%liselt usaldusväärne inimene. Ta ei pea kuuluma juhtkonda, kuid peab kontrollima. On palju juhtumeid, kus Euroopast on tulnud investorid ja pannud ettevõttesse palju raha, kuid tulemust pole saanud. Sellised investorid on pärast püüdnud oma firmat müüa, rääkis mees lisades, "see on Venemaal väga tavaline ja on väga raske pärast kindlaks teha, kus sularaha on."

"Venelased on patrioodid," iseloomustas Tohver venelaste omadusi. "Venelaste pluss on see, et sa tead, kuhu nad liiguvad. Miinus on see, et sa ei saa olla nii demokraatlik, kui oled harjunud."

"Kaotad palju raha, kui sa ei tea, mis juhtub ja eriti poliitilisel tasandil, näiteks viie kuni seitsme aasta jooksul, sõnas Tohver. Näiteks alates 2010. a jaanuarist ei tohi Venemaa turvaäris väliskapitali olla.

"Venemaal ei saa äri teha presidendi loaga, nagu see on võimalik näiteks Kasahstanis. Tähtis on leida õiged ja usaldusväärsed inimesed. See on tähtis küll kõikjal, kuid eriti tähtis Venemaal," lõpetas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474