25. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapo pidas kinni Kohtla-Järve linnapea ja ärimehed Nikolai Ossipenko ning Rinat Hamidullini

Kaitsepolitsei pidas kinni Kohtla-Järve linnapea, AS N&V omaniku Nikolai Ossipenko ja ehitusettevõtte Sikford OÜ juhataja Rinat Hamidullini.

Ilmselt sai asjaosalistele saatuslikuks septembris sõlmitud 229miljoniline teede-ja haljasalade hankeleping.

Kaitsepolitsei pidas eile hommikul pistise võtmises kahtlustatavana kinni Kohtla-Järve linnapea Jevgeni Solovjovi.

Pistise andmises kahtlustatavatena kuulati üle kaks ettevõtjat.

Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luugi kinnitusel peeti kinni AS N&V omanik Nikolai Ossipenko ja OÜ Sikfordi juhataja Rinat Hamidullini.

"Nemad peeti kinni samuti eile hommikul. Kuulati üle ja lasti pärast seda vabadusse. Härra linnapead peetakse aga siiani kinni. Prokuröril on kuni homse hommikuni aega otsustada, kas taotleb kohtult linnapea kuni kuueks kuuks vahi alla võtmist või mitte," räägib Luuk Äripäevale.

Kahtlustuste kohaselt lõi linnapea mitmetele ettevõtetele soodustingimusi ja eeliseid Kohtla-Järve linnavalitsuse korraldatud remondi-, hooldus- ja korrashoiutööde ning teenuste riigihangete konkurssidel, tagades neile seeläbi riigihangete võidu.

Vastutasuna sai ta omakorda ettevõtjatelt varalisi soodustusi tasuta osutatud ehitus- ja remonttööde näol.

Kriminaalmenetlust alustati selle aasta kevadel karistusseadustiku pistise võtmist käsitleva paragrahvi  alusel, tuginedes infole, et Kohtla-Järve Linnavalitsuse töötajate seas võib olla isik, kes võtab pistist riigihangete suunamise eest.

Pistise andmise eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni kolme aastase vangistuse, kui see on toime pandud vähemalt teist korda, siis kuni viieaastase vangistuse.

Pistise võtmise eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni kolme aastase vangistuse, kui see on pandud toime suures ulatuses, siis kuni viie aastase vangistuse.

Ilmselt sai Solovjovile, Ossipenkole ja Hamidullinile lõplikult saatuslikuks selleaastane tänavapuhastus-ja haljasalade hooldushange.

Nimelt sõlmis Kohtla-Järve linn tänavu septembris järgnevaks neljaks aastaks taas tänavate ja haljasalade hoolduse lepingu Nikolai Ossipenkole kuuluva ASiga N V ja maksab selle eest 229 miljonit krooni.

Kuigi juba aasta alguses väljakuulutatud hanke dokumendid võtsid välja viis firmat, laekus tähtajaks linnavalitsuse konkursikomisjoni lauale vaid üks pakkumine - ASilt N&V, kes on Kohtla-Järve tänavate hooldamisega tegelnud juba viimased 10 aastat.

Kohtla-Järve teede hoolduse hanke vastu huvi tundnud Tänavapuhastuse ASi juhatuse liige Vello Kink lausus toona, et nad loobusid pakkumise tegemisest, kuna linnavalitsus ei suutnud korduvatele päringutele vaatamata esitada selgelt ja üheselt arusaadavaid konkursi tingimusi.

Kink oli seda meelt, et linnavalitsuse tegevus pärssis konkurentsi.

"Ma ei söandaks väita, et see hange oli teadlikult suunatud ühele konkreetsele pakkujale, ent kuna lõpuks loobusid ka kõik teised firmad peale ühe hankel osalemisest, siis see viitab sellele, et linnavõimud ei olnudki justkui huvitatud sellest, et pakkumisi oleks tulnud rohkem kui üks," arvas ta ja leidis, et võitja pakkumine oli liiga kõrge.

Valeri Korb on olnud linnavara riisumise süüdistusega kohtu all, kuid mõisteti 2004. aastal kohtus õigeks.

Ehitusfirma Sikford OÜ juhti Rinat Hamidullinit on ajakirjanduses varem seostatud Kohtla-Järve endise linnapea, praeguse riigikogulase Valeri Korbiga. 

Korbi ja Hamidullini nimed esinesid kohtuprotsessil Kohtla-Järve kunagise linnavoliniku Nikolai Knjazevi tapmises süüdistatavate üle. Knjazev süüdistas enne surma videosse võetud läkitses Kohtla-Järve võime pistise nõudmises.

Videos väidetu uurimine ei viinud aga kuhugi.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474