18. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BEP: elektriportfelli haldus hoiab kulusid kokku

Elektriportfelli haldus hoiab tänu paindlikkusele ja laiematele võimalustele suurtarbijate kulusid kokku, tehes seda eelkõige energiakauplejate ja müüjate marginaalide arvelt, rääkis Baltic Energy Partnersi tegevjuht Kaido Veldemann.

"Lõpptarbija hind võib olla kõrgem elektribörsi hinnast tulenevalt tema ebaühtlasest tarbimisgraafikust, maksevõimest, kauplemiskulutustest ning väiksemast mahust," selgitas Veldemann. "Kokkuhoiu suurus sõltub väga palju kliendi tarbimise iseloomust ning hetke turu olukorrast. Põhjamaade kogemus on näidanud, et aktiivse portfellihaldusega on võimalik hoida kokku võrreldes pikaajalise kogutarne lepinguga ühe tootjaga."

Veldemann lisas, et potrfellihaldust pakkuda üritajaid saab olema ilmselt palju, eriti esimesel aastal. "Ent seda teenust suudavad pakkuda professionaalsel tasemel vaid ettevõtted, kel on olemas vastav infrastruktuur, meeskond ning oskused. Põhjamaade elektriturg on Balti riikidest kordades suurem, ent selle teenuse pakkujaid on vähe. Usutavasti on tulevikus Balti riikides kaks-kolm sõltumatut ja tõsiselt võetavat tegijat," rääkis ta.

"Lisaks jäävad kindlasti turule tänad riiklikud monopolid, kelle huviks on aga oma elektrijaamade väärtuse maksimeerimine ehk võimalikult kalli elektrienergia müük. Kindlasti vaatavad Balti riikide poole ka Põhjamaade, Kesk-Euroopa ning Venemaa energiakauplejad, kuid Balti riikide turumaht on teiste riikidega võrreldes suhteliselt väike," selgitas Veldemann.

Baltic Energy Partners struktureeris elektrituru sisulist avamist oodates oma senise tegevuse ümber. Ettevõte jätkab elektrienergia hulgiturul ja tootjatega Balti riikides, samal ajal kui Baltic Energy Services OÜ pakub elektriportfelli haldamise teenust.

"Aitame juba täna suurklientidel avaneval elektriturul elektriostu korraldada Eestis, Lätis ja Leedus. Selline ühine ostukorraldus annab kliendile suurema paindlikuse ning suurema ostujõu," ütles Veldemann.

Baltic Energy Services võimaldab klientidele veebipõhist energiatarbimise haldust ja turuinfot, personaalse riskipoliitika paikapanekut ning ostuportfelli vaatamist suvalisel ajahetkel.

"Teiseks aitab Baltic Energy Services korraldada üle Balti riikide elektrihankeid 2010. aastaks, et "üle elada" muutuste periood, mil elektribörs pole veel saavutanud vajalikku likviidsust," rääkis Veldemann. "Enne turu avanemise tähtaega saabub kindlasti ahvatlevaid pakkumisi, näiteks pikaajalise lepingu näol, seniselt elektri tarnijalt, kuid alati tasub teada, et on ka alternatiive."

Kolmandaks pakub Baltic Energy Services otsest elektriportfellihaldust, kus korraldatakse  elektriostu kliendiga kokkulepitud viisil, sealhulgas ostu otse elektribörsilt. "Igal kliendil on otse börsil osaleda liiga keerukas ja kulukas ning seetõttu tegutseme kliendi ostude korraldaja ning bilansihaldurina," selgitas Veldemann.

Ta lisas, et Eesti Energial ei ole reaalsuses võimalik oma suurkliente kinni hoida, kuna vabaturul Eesti Energial võimaliku odavama hinna kõrval muid eeliseid pole. Seega võiks kliente hoida kinni eelkõige oma kasumimarginaali arvelt või siis "sunnismaistades" ehk keeldudes pakkumast elektrienergiat määratud tarnena ehk selliselt, et kliendil oleks võimalik osta elektrienergiat mitmelt turuosaliselt korraga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474