23. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsi peaminister: riik pole energiafirmale hea omanik

Rootsi riiklik energiakontsern Vattenfall vajaks riigi kõrval veel teisigi omanikke, nendib Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt aastalõpuintervjuus ajalehele Dagens Industri.

„Me jõudsime juba enne eelmisi valimisi järeldusele, et hea oleks saada üks vähemusosanik, kes tooks firmasse oskusteavet ja kapitali ning tasakaalustaks seda puudust, et firmal on vaid üks omanik – riik,“ ütles Reinfeldt.

Kindlasti poleks lahendus see, kui Vattenfalli ostaks kõige täiega üles mõni teine suuromanik, mis päädiks vaid turul valitseva oligopoli tugevnemisega.

Küsimusele, kas üks omanik poleks hea firma efektiivseks juhtimiseks, vastas Reinfeldt, et ei pea riiki parimaks omanikuks. „Minu jaoks on küsitav, kas riik on terava konkurentsiga turul tegutseva suure rahvusvahelise firma juhtimiseks absoluutselt parim omanik,“ ütles ta.

Sel sügisel on Rootsi energiakontserni Vattenfall ümber lõõtsunud ägedad tormid. Riik on saanud kriitikat, et on lasknud firmal liiga omasoodu talitada. Vattenfall on agressiivselt laienenud välismaal ning teinud suuri investeeringuid kivisöest energiat tootvatesse jaamadesse. See heidab varju Rootsi riigi n.ö keskkonnasõbralikule mainele. Skandaali päästis aga valla meediasse lekkinud info, et Vattenfall kaalus Rootsis jaotusvõrgu müüki, et finantseerida saadud rahast investeeringuid tuumaenergeetikasse Suurbritannias. Skandaal päädis Vattenfalli juhi vahetusega – Lars G Josefsson läheb tuleval aastal pensionile.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474