28. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Putin avas Aasiale suunatud naftaterminaali

Venemaa peaminister Vladimir Putin avas täna Kaug-Idas Vaikse ookeani rannikul uue naftaterminaali, mis tagab Venemaale pääsu kiiresti kasvavatele Aasia turgudele, võimaldades osa seni Euroopasse suundunud naftaekspordist ümber suunata.

Täna laaditi Kozmino sadamas, mis on Venemaa Ida-Siberi Vaikse ookeani torujuhtme lõpp-punkt, esimene tanker.

„Sellega on Venemaa üks suuremaid projekte valmis saanud,“ ütles Putin tänasel avamistseremoonial. „See on strateegiline projekt, kuna võimaldab meile pääsu uutele turgudele, kiiresti kasvavatele Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna turgudele,“ vahendas agentuur Bloomberg.

26 miljardit dollarit maksev torujuhe loob Venemaale võimaluse müüa oma naftat kas itta või läände ning arendada naftatootmist seni veel suures osas hõlvamata Ida-Siberi maardlates.

Uus ühendus võib vähendada Venemaa nafta tarneid Euroopasse, kus Rahvusvaheline Energiaagentuur prognoosib nõudluse stagneerumist.

Kui ühendus täies võimsuses valmis saab, võimaldab see päevas eksportida kuni 1,6 miljonit barrelit naftat, mis moodustab kolmandiku Venemaa praegusest naftaekspordist. Torujuhtme pikkus on 4794 kilomeetrit.

Transnefti teatel, mille käes on Venemaa torutranspordi monopol, plaanib Venemaa 2012. aastast suurendada naftatootmise 11 miljonile barrelile päevas.

Kremliga heades suhetes naftafirmad on saanud maksusoodustusi Ida-Siberi naftaväljade kasutuselevõtmiseks. Nii on Kozminost eksporditud nafta vaba tollimaksust.

Tänase esimese tankeri laadis Rosneft. Vene-Briti naftakompanii  TNK-BP on lubanud 2010. a esimeses kvartalis Kozmino kaudu eksportida 40 000 barrelit Ida-Siberi naftat päevas.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474