27. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitus: mõõdistaja olgu kogenud ja kiire

Ehitustegevusega kaasnevad geodeetilised mõõtmised, mille hind projekti maksumusest tühine, ent kvaliteet ülioluline.

Maru Ehitus ASi projekteerimise projektijuht Andres Suga rääkis, et ettevõttele mõõdistamisteenuse pakkujate ring on üsna kindel. "Mugav on küsida neilt, keda juba tead. Meil on 6-7 firmat, kellelt alati vähempakkumist küsime," märkis ta. Ometi peab ta hinnast olulisemaks teenusepakkuja kogemusi ja kvaliteeti, mis väldiks edasisi probleeme.

"Põhiprobleem on ajagraafikus püsimine ning aeg-ajalt on mõõdistajail olnud probleeme ka tingmärkidega. Vahel on aeg ülikriitiline, aga just väiksemad firmad võivad siin oma võimeid üle hinnata," jagas ta kogemusi ning lisas, et mõõdistustööde hinnad viimase aasta jooksul oluliselt muutunud ei ole.

Hind peab realistlik olema

Suga soovitas mõõdistustöö tellijal kontrollida firma jätkusuutlikkust, vaadata tema eelnevaid töid, et veenduda teenusepakkuja kogemustes. "Pakkuja peaks platsi üle vaatama ja andma realistliku hinna. Mõõdistustööde hind on kogu projekti maksumusest väga väike osa, aga kui valesti mõõdetakse või näitamata jäetakse, võib see kujuneda ehituse ajal vägagi kulukaks," hoiatas ta.

Geobüroo Pärnu OÜ juhatuse liikme Timmo Tamme sõnul pole neil langusajast hoolimata tööpuudust olnud, ehkki hinnad on langenud ja konkurents suurem. Pärnu kandis tegutseb umbes paarkümmend mõõdistusfirmat.

Ettevõtte peamised partnerid on projekteerijad ning paljud tööd on seotud just eurorahadest finantseeritavate projektidega. Tamme sõnul on ärkamas ka eramuehitus.

Mõõdistus kõige aluseks

"Hind kujuneb mõõtmisobjektiga tutvumisel: kui palju sellega aega läheb, kui kaugel asub, kas paikeneb asulas sees või põllul. Asulas on palju maa-aluseid trasse, mis on vaja välja otsida ja trassivaldajatega kooskõlastada - kõik see võtab aega," selgitas Tamm.

Mullu novembris asutatud Sirkel&Mall Geodeesia OÜ juhatuse liikme Paavo Pärna sõnul on viimasel ajal geodeetilist mõõdistamist vajavate eratellijate osakaal hüppeliselt kasvanud. "Ilmselt on eurouudised pannud oma pitseri, kliendid on lihtsalt õiget aega oodanud," märkis ta.

Ehitusloa taotlejal tuleb esitada ehitusprojekt, mille üks nõue on ka mitte üle aasta vana maa-ala mõõdistus. Mõõdistus on Pärna sõnul kõige aluseks, olgu siis tegemist hoone mahamärkimise või katastritoimingutega.

"Igal juhul tuleb enne ehitustegevuse alustamist tellida mõõdistustööd, sest kui ka vanad plaanid on olemas, võib aja jooksul olla midagi muutunud. Kas siis maareljeef või on vahepeal trass pandud või on pajuvitsast suur puu kasvanud - kõik on vaja joonise peal ära märkida," selgitas Pärn ja lisas, et geodeedi ülesannete hulka kuulub ka suhtlemine trassi valdajatega.

Mõni kuu turul tegutsenud ettevõtte hinnapoliitika aluseks on tööks kulunud aeg. "Oleme arvestanud ühe inimese kuukäibeks 30-50 tuhat. Konkurents sel alal suur ning turul tegutsejaist enamus ühe-kahe mehe ettevõtted," rääkis Pärn.

Päringute arv neljakordne

Sirkel&Mall Geodeesia OÜ projektijuht ja geodeet Madis Avi peab ettevõtte edenemiseks esmatähtsaks saamist ehitajate-projekteerijate hinnapäringute nimekirja. Tema sõnul on hinnad mõõdistamistöödel pigem tõusuteel ja kevadperioodiks loodetakse rohkelt tööd leida.

"Kui aasta tagasi tuli kuus keskmiselt 10 hinnapäringut ja neist töösse läks pool, sedagi alla omahinna, siis nüüd on päringuid pea neli korda rohkem. Paljud konkurendid on ka seetõttu kergitanud teenuse hinda," rääkis Avi.

Seadus

Liisa Linna, advokaatHedman Partners AB

Ehitusseadus ei sätesta krundi ehitusgeodeetiliste tööde tulemusi kohustuslike ehitusprojekti koostamise alustena, ent siiski peavad andmed sisalduma projektis lähtuvalt majandus- ja kommunikatsiooniministri 27.12.2002 määrusest nr 70.

Ehitise geodeetilise mõõdistamise andmed on nõutavad ka ehitise rekonstrueerimise ja laiendamise projektide puhul. Projekti vormistamist topo-geodeetilisel plaanil nõutakse ka kohaliku omavalitsuse poolt väljastatavates projekteerimistingimustes.

Detailplaneeringute koostamisele eelneb samuti maa-ala geodeetiline mõõdistamine. Tallinna linn nõuab detailplaneeringute plaanide vormistamist aktuaalsel topo-geodeetilisel alusplaanil (Tallinna linnavalitsuse 16.06.2004 määrus nr 61 "Detailplaneeringu algatamise taotluse vormi, eskiisi ja detailplaneeringu koostamise ning vormistamise nõuded").

Seda, kas geodeetilised mõõdistused on piisavalt aktuaalsed, hindab kohalik omavalitsus igal juhul eraldi. Praktikas nõuavad värskelt tehtud mõõdistusi just tehnovõrkude valdajad.

mis on mis

-Tarbegeodeesia*Topo-geodeetilised mõõdistused - maa-ala geodeetilne plaan, mis on vajalik projekti ja detailplaneeringu alusena;*Ehitusgeodeetilised tööd -ehitusprotsessi käigus teostatavad kontrollmõõtmised;*Katastritööd - katastriüksuste jagamise, liitmise ja piiride muutmisega seotud tööd;*Eritööd - olemasolevate hoonete detailne ülesmõõdistamine, vajumisvaatlused jms.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474