17. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Facio Ehitus kavaldas kõiki üle

Facio Ehituse AS teab, kuidas võita riigihange ning jääda kasumisse – selleks tuleb leida vahendusfirmad, kes palkavad ehitajad ja ei maksa neile.

Probleemid multifunktsionaalse keskuse Sõmeru ehitusel tekkisid algusest peale. Veel hanke etapil tellija – vallavalitsus – avastas, et hankes osalenud ning ühisavalduse esitanud AKKO Invest OÜ ja Fenster Ehitus OÜ tõid dokumentides ära suuremad käibenumbrid, kui need tegelikult olid.

Valetajad jäeti hankest välja, kuid AKKO Investi esindanud Oleg Kuzmin ähvardas vallavanemat, et kui neile ei tagastata hankes osalemise eest makstud raha, ta käib kaebustega läbi kõik instantsid.

Sõmeru vallavanema Peep Vassiljevi sõnul kõikides instantsides – Riigihangete Ametis, kohtutes – õigus jäi neile.

Lõpptulemusena võitis hanke Facio Ehituse AS, kuid Oleg Kuzmin ei kadunud kuskile. Ta varjus kahe teise firma taha - RPP Group OÜ ja OKV Company OÜ. Neist said vahendajad peatöövõtja ja alltöövõtja – ettevõtte Talbor Invest AS – vahel.

Hästi läbimõeldud petuskeem

Sellest, et peatöövõtja ja reaalseid töid teostavate firmade vahel seisid veel kaks firmat, sai vallavanem teada alles siis, kui algasid probleemid teostatud tööde eest tasumisega, kuigi lepingu järgi pidi peatöövõtja kooskõlastama kõik alltöövõtjad tellijaga.

„Ma ei ole nii rumal ja olen võimeline aru saama, mis on mis“, ütles Vassiljev. „See, et peatöövõtja ja ehitajate vahele ilmusid need kaks firmat, on hästi läbimõeldud petuskeem.“ Vassiljev kahetseb, et vallas saadi sellest teada liiga hilja. „Kõige rohkem muretsen ma objektil töötanud inimeste pärast, kes ei saanudki oma raha kätte. Nendel on ju pered, lapsed.“

Vassiljevi sõnul kohtus ta Facio Ehituse juhataja Toomas Trombiga ning püüdis jõuda selgusele, milleks oli seda kahte firmat vaja, kuid selget vastust ei saanud. Tromp ei vastanud ka DV küsimustele. „Kui kellelgi on pretensioone, siis pöördugu kohtusse, mitte pressi,“ ütles ta lühidalt.

Kuid asi on selles, et kohtusse pöörduda on mõttetu, kuna OKV Company OÜ loodi alles 2009. aasta aprillis ning firmalt ei ole midagi võtta. Facio Ehitus aga ei ole mingeid lepinguid vahetu tööde teostaja Talbor Investiga sõlminud, millest Tromp ka teatas. Samuti ütles ettevõtja, et ta on kõigest firma nõukogu esimees ning ei tegele otseselt firma juhtumisega. Kuid sellele vaatamata kohtus ta mitu korda petta saanud ehitajatega.

Vestluses DV-ga meenutas vallavanem oma esimest jutuajamist Trombiga. See toimus pärast peatöövõtja määramist. „Tookord ütlesin Trombile, et olen ise endine ehitaja ja ei tee kellelegi hinnaalandust, millele ta vastas, et tema on aga jurist“ ütles Vassiljev.

Kooskõlastades alltöövõtjaid, ei saanud Facio Ehitus mitte teada, kes ja milliste hindadega kavatseb ehitada. Näiteks, Facio Ehituse ja RPP Groupi vahel sõlmitud üldehitustööde lepingus seisab summa 4,2 miljonit krooni. Firma OKV Company kirjutab Talbor Investiga alla 6,4 miljoni kroonise lepingu. See tähendab, OKV Company peab maksma oma taskust lisaks 2,1 miljonit kooni. Ei firma RPP Group ainuomanik ja juhataja Rimma Parts, ega OKV Company ainuomanik ja juhataja Vjatšeslav Kotuhov, ei vasta telefonikõnedele. Toru ei võta ka Oleg Kuzmin, kes sõlmis lepingu Talbor Investiga.

Üks saladus teise otsas

Talbor Invest juhatuse liikme Viktor Šmatšenko sõnul seletas Kuzmin talle, et leping tuleb sõlmida OKV Company-ga, kuna see on Trombiga kooskõlastatud. Samuti ütles Kuzmin alltöövõtjale, et tellija ei pea teadma Kuzmini osalemisest projektis. Üks hanke saamise tingimus oligi, et kõik küsimused objektil teostatavate tööde ja tasumise kohta lahendatakse ainult OKV Company-ga või isiklikult Kuzminiga.

Kõigele sellele vaatamata sõlmis Talbor Invest lepingu OKV Company-ga isegi kahtlustamata, et juba lepingusumma kooskõlastamisel teadis tellija, et ei maksa.

Šmatšenko sõnul neil oli kahtlusi, kuid nad lootsid, et objekt ehitatakse Euroopa rahadega ja ehitusjärelvalvet teostab riik.

Kui tekkisid probleemid teostatud tööde eest tasumisega, öeldi, et maksavad hiljem, viimistluseks ettenähtud rahadest – nendeks olevat eraldatud rohkem vahendeid kui vaja, räägib ehitaja. Kuid eelarved läbi vaadates veendus Šmatšenko, et mingit üleliigset raha seal ei ole ning lootused saada tasu oma töö eest kadusid, nagu kadusid ka Kotuhov ja Kuzmin.

Vaatamata selgele pettuse skeemile, ei leidnud Viru Ringkonnaprokuratuur juhtunus kuriteokosseisu ning keeldus kriminaalmenetlust alustamast.

TAUST

2008. aasta lõpus Facio Ehituse AS võitis hanke multifunktsionaalse keskuse ehitamiseks Sõmeru vallas, objekti maksumus oli 21,7 miljonit krooni. Ehitus pidi saama valmis 31. maiks 2010, kuid selleks ajaks seda lõpetada ei jõua.

Vahetult töid teostanud firmad said 6,4 miljoni asemel 650 tuhat.

Vallavanema Peep Vassiljevi sõnul lõpetas Facio Ehitus AS RPP Group OÜ-ga sõlmitud lepingu. Kuid ehitajateni jõudis info, et RPP Groupi juhataja Rimma Parts otsib sellele objektile alltöövõtjaid.

Lepinguid viimistlustöid teostatavate firmadega ei ole veel sõlmitud.

2009. aasta mais Jõelähtme vald lõpetas lepingu peatöövõtja AKKO Invest OÜ-ga, kelle ainus juhatuse liige on Oleg Kuzmin. Põhjus: peatöövõtja ei maksnud alltöövõtjatele teostatud tööde eest ning Loo lasteaia rekonstrueerimistööd peatusid.

Oleg Kuzminiga seotud firmad:

AKKO Invest OÜ

OK-Business OÜ

OK-Investment OÜ

Euro-Baltic Holding

Megaservice OÜ

Triada Grupp OÜ

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474