19. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnavalitsus: linnahalli projekti toetab USA eraagentuur

Tallinna linnahalli projekti toetab linnavalitsuse teatel USA eravälisinvesteeringute korporatsioon OPIC.

Linnahalli projekti võimalikku rahastamist koostöös USA investoritega ning linna ja riigi garantiisid selles küsimuses arutavad täna Tallinna linnapea Edgar Savisaar ja rahandusminister Jürgen Ligi.

Raepressi teatel on tänaseks nii linnapeale kui rahandusministrile saadetud USA eravälisinvesteeringute korporatsiooni asepresident Rod Morrise kiri, kus ta kinnitab, et OPIC on huvitatud linnahalli projekti toetamisest.

Korporatsiooni kinnitusel on nad suhelnud linnahalli projekti osas USA ettevõttega, kes on huvitatud NHSG-toote (Non-Honoring of a Sovereign Guaranty) kasutamisest Tallinna linnahalli projekti finantseerimise skeemis.

OPIC on Ühendriikide valitsuse agentuur, mille ülesandeks on kapitali mobiliseerimine ning kaasabi osutamine USA eraettevõtete osalemisele teiste riikide majanduslikus ja sotsiaalses arengus.

Raepressi teatel on OPIC töötanud välja kindlustustoote, mis kompenseerib riigi võetud garantiikohustuse mittetäitmist. Selle eesmärgiks on julgustada Ameerika investoreid tegema otseinvesteeringuid valitsuse garantiid omavatesse projektidesse, toetades investorite krediite, et kindlustada riigi valitsuse poolt võetud kohustuste täitmist.

OPIC pakub NHSG-toodet ainult teatud sobiva krediidireitinguga riikides ning ainult korporatsiooni nõuetele vastavatele projektidele.

Tüüpilises NHSG projektis finantseerib laenu arendaja. Projektis peab olema USA investorite osalus, kas ettevõtte omandiõiguse või osalise rahastamise kaudu. Peamine laenukohustuste võtja ongi arendaja. Arendaja võlakohustuste tagasimaksmise garanteerib investeeringu sihtriigi valitsus ning valitsuse võlakohustuste tagasimaksmise omakorda garanteerib OPIC, seisab linnapeale ja rahandusministrile saadetud kirjas.

Kui ettevõte ei maksa võlga õigel ajal tagasi, nõuab võlausaldajate volitatud esindaja sisse riigi valitsuse garantii. Kui ka valitsus ei täida oma kohustust, nõutakse sisse NHSG kindlustus, ja OPIC tasub kindlustatud pangale või võlakirjade omanikele, teatas OPIC.

Korporatsiooni maksimaalne riskivõtumäär on 250 miljonit dollarit (2,9 mld kr) NHSG projekti kohta.

NHSG-toodet on edukalt kasutatud projektides, mille kogumaksumus on olnud 1,2 miljardit dollarit, ja see on pakkunud soodsaid rahastamisvõimalusi mitmetele kvalifitseerunud riikidele. Kirjas kinnitatakse, et OPIC oleks valmis sobival ajal arutama NHSG-toodet ning erinevaid finantseerimisskeeme volitatud Eesti organisatsioonidega, teatas Raepress.

Samuti kinnitas OPIC, et lisaks linnahalli projektile on Eestis võib-olla veel infrastruktuuriprojekte, mida Eesti valitsus peab tähtsaks ning mida OPIC saaks kas NHSG-toote raames või teiste rahastamis- ja kindlustusmeetodite abil toetada. OPIC tunneb erilist huvi projektide vastu, mis seonduvad taastuvenergia, energiaefektiivsuse ning krediidi kättesaadavusega väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474