22. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liikluskahjud vähenesid mullu 22%

Liiklusõnnetuste kogukahju langes Eestis aastaga 22 protsenti, 633 miljoni kroonini ning keskmine kindlustushüvitis 10%, 23 651 kroonini.

Liikluskindlustuse fondi juhi Kristjan Niinemaa sõnul peab olukorra hindamiseks võtma aluseks pikema perioodi. "2009. aasta hea tulemuse põhiliseks põhjuseks oli üle veerandi vähenenud kindlustushüvitiste summa võrreldes näiteks 2007. aastaga, mis lõppes kindlustusseltsidele 145 miljoni kroonise tehnilise kahjumiga liikluskindlustusest," ütles ta.

"Eelmise aasta väiksemad liikluskahjud andsid seltsidele võimaluse katta eelnevad kahjumid ja tekitada nelja aasta kokkuvõttes väike ülejääk," lisas Niinemaa.

Mullu vähenes kindlustusjuhtumite arv võrreldes 2008. aastaga 13,5%. Paranenud kahjukogemus võimaldas seltsidel alandada hinda – keskmise päevamakse suurus vähenes 6,9%. Kui 2008 oli kindlustuspäeva keskmine maksumus liikluskindlustuses 5,75 krooni, siis mullu 5,35 krooni, selgub LKFi turuülevaatest.

LKFi kahjuennetuse valdkonna juhi Erik Ernitsa andmetel on liiklusõnnetuste arv endiselt kahanev. 2009. aastal juhtus enim liiklusõnnetusi tagurdamisel (27%), järgnesid tagant otsasõidud (25%) ning teeandmiskohustuse eiramised (14%).

"Kõige ohtlikum liiklussõlm oli mullu Rocca al Mare ringristmik, kus 186 õnnetusega tekitati kokku 2,5 miljonit krooni kahju," ütles Ernits. Järgnesid Ülemiste ristmik 162 ja Taksopargi ristmik 106 õnnetuse ning vastavalt 2,7 ja 1,6 miljoni krooniste väljaminekutega.

Eelmisel aastal kindlustati esmakordselt 29 071 sõidukit, mis on üle kahe korra vähem kui aastal 2008. Erinevate kindlustatud sõidukite arv vähenes 3,3%, samas pidevalt kindlustatud sõidukite arv jäi võrreldes 2008. aastaga praktiliselt samaks.

LKF saatis eelmisel aastal sõidukiomanikele ligi 35 000 kindlustuskohustuse täitmise meeldetuletust. Meeldetuletused saanud korrastasid registriandmed või sõlmisid lepingu 29 000 juhul. LKFi teenindusjuhi Lauri Potsepa sõnul on väga paljude klientidega menetlus pooleli. "Oleme pidanud esitama rahalisi nõudeid, mida lõppastmes nõuavad sisse inkassofirma ja kohtutäitur koos kõigi vastavate kuludega," rääkis ta.

LKF on seaduse nõudel kindlustusandjate asutatud ühing, mille peamiseks ülesandeks on täita liikluskindlustuse garantiifondi rolli ning hallata liikluskindlustuse registrit. Garantiifond hüvitab kindlustamata või tundmatuks jäänud sõidukite poolt põhjustatud kahjud. Samuti kogutakse vahendeid olukordadeks, kui kindlustusandja ei ole võimeline kannatanute nõudeid rahuldama maksejõuetuse tõttu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474