23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sucksdorff: kodu ostetakse üha enam omavahenditest

Inimesed soetavad kinnisvara üha enam omavahenditest, põhjendas Uus Maa Kinnisvarabüroo juht Mika Sucksdorff uute eluasemelaenude väljastamise vähenemist.

„Mida me oleme märganud, on see, et selgelt on kasvanud omafinantseeringuga korterite osakaal, ehk siis ostetakse natuke odavamaid kortereid ja finantseering on oma poolt ja panga abi pole vaja," rääkis ta.

Levinud arvamuse, et laenatakse vähem pankade poolt karmistatud tingimuste tõttu lükkas Sucksdorff ümber. Tegelikult on pankade tingimused leebunud, märkis ta.

"Nordea tõi omafinantseeringu osa 30 protsendilt 20 protsendile ja on ka panga marginaalid tulnud allapoole," kinnitas Uus Maa juht.

Kindlasti on siin oma osa selles, et inimesed ei julge teha laenuvõtmise otsuseid, kuna pole kindlust et võtta kohustusi juurde, rääkis ta. Praegu on ka näha seda, et inimesed eelõige remondivad oma kodusid, kui soetavad uusi; kui uut eluaset ei osta, siis remonditakse kas vannituba või midagi muud, rääkis Sucksdorff.

"Ma usun, et laenuturg kevadel elavneb," ütles ta eelmise aasta tehingute statistikale viidates. Tehingute arv tõusis kevadel ja talvekuud ongi tasasemad, võrdles ta. "Kevadel kindlasti kinnisvara ja eluasemelaenuturg aktiviseerub nii nagu iga-aastasest sesoonsusest lähtuvalt," oli Sucksdorff kindel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474