29. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnits lõi soomlastega käed

Ülo Pärnitsa suuromanduses Ülemiste City lõi reedel Soome börsifirmaga Technopolis ühisettevõtte, mille bilanssi liigub miljardi krooni väärtuses vara ning Ülemiste City ligi 700miljoniline laen.

Ülemiste City nõukogu esimees Ülo Pärnits rõhutas, et tegu pole kinnisvaratehinguga.

"Me ei müünud Ülemiste Cityst midagi ära, me müüsime koostöö õiguse. Müüsime Technopolisele pileti rongile, millega me edasi sõidame," rääkis ta. Pärnits lisas, et laenude teenindamisega pole neil probleeme olnud ning tehingu motiiviks pole majandusraskused.

Samas märkis Pärnits, et kuigi nelja aastaga on Ülemiste Citysse investeeritud 1,2 miljardit krooni, on praegu nende jaoks pankade uksed suletud. "Et edasi minna, vajame partnerit. Tahame Soome know-howd siia tuua - see on Soome viinud maailma tippmajandusega riigiks," sõnas ta.

Technopolis laieneb lähiaastail veel 2-3 riiki

Ärikinnisvara arendava ning tugiteenuseid pakkuva Technopolise juhatuse esimees Pertti Huuskonen ütles, et ühisfirma Eestis on nende esimene rahvusvaheline omandus.

"Technopolise strateegia aastani 2014 näeb ette operatsioonide rajamist 2-3 uues riigis väljaspool Soomet," kommenteeris ta.

Ülemiste City eksjuht Gunnar Kobin ütles, et Technopolis on talle tuttav ning enamusosaluse omandamine on Ülemiste Cityle positiivne uudis. "Selline partner ja veel juhtivas rollis selles ettevõttes on vaieldamatult Ülemiste City üürnikele ja ettevõtte äriprojekti tuleviku mõttes väga hea samm," rääkis ta.

Kobini ütlusel on Technopolisel kindlasti rohkem oskusteavet kui ühelgi praegusel Ülemiste City aktsionäril. "Ei oska öelda, kas kohe hakkab välisinvesteeringuid tulema, aga seda, et Tehcnopolis on tubli ja kompetentne ettevõte, kes saab sellest ärist aru ja oskab seda kvaliteetselt juhtida - selles pole hetkegi kahtlust," märkis ta.

Uueks teenuseks firmade ja riskikapitali kokkuviimine

Ülemiste City juhatuse esimees Gert Jostov märkis, et tehingu tulemusel on neil võimalik pakkuda klientidele senisest rohkem teenuseid. "Neist olulisim on kindlasti riskikapitali ja alustavate ettevõtete kokkuviimine, kus Technopolisel on olemas hea kogemus ja väljaarenenud suhtevõrgustik," selgitas ta.

Teisalt võimaldavad täiendavad vahendid ärilinnakut Jostovi sõnul ka materiaalses mõttes jõuliselt arendama hakata, kuna sõltuvus laenurahast väheneb. Ülemiste City ja Technopolise leping hõlmab kolmandiku Tallinna lennujaama kõrval asuva ärilinnaku territooriumist, ülejäänud kaks kolmandikku jääb Mainorile, kes seda edasi arendab.

"Plaanime endise Dvigateli 33hektarilise territooriumi korda teha ning võtame ka selle tööstuse osa käiku," kinnitas Pärnits. Hea, kui saame ka sel osal Technopolise oskusteavet rakendada, kuid otseselt nad seal ei osale, lisas ta.

Soomlased hakkavad otsima Eesti partnereid

Technopolise esindaja Martin Seppälä sõnul on koostöö üks eesmärk võimaldada Soome firmadel laieneda Eestisse ja teistesse Balti riikidesse.

Soome Technopolises toimuvad tema ütlusel kaks korda aastas äripartnerite kaasamise üritused, millest võtavad osa 30 riigi esindajad.

"Sarnaseid koostööpartnerite kaasamise üritusi hakatakse ka Tallinnas korraldama," sõnas Seppäla.

Ta lisas, et Eesti IT-firmade võrgustik on kasin ning üks eesmärk on kontaktide loomine.

Mainori juhatuse esimehe Rainer Aunpu kinnitusel on hoolimata osaluse jaotusest 51:49 aktsionäride lepingu kohaselt Technopolis ja Mainor uues ühisettevõttes võrdsed osapooled. "Otsused võtame vastu konsensuse alusel," rääkis ta.

Ühtlasi on meil plaan asuda tulevikus sama kontseptsiooni ühiselt arendama ka Lätis, Leedus ja Venemaal, lisas Aunpu.

Rentniku kommentaar

Jaan Pillesaar

ASi Helmes nõukogu esimees

Leping tundub segane, et mida see koostöö tähendab, võib-olla uuel omanikul on rohkem jõudu projekti arendada. See on positiivne, kui ehitatakse uusi hooneid ja firmasid. Mida suurem on kontsentratsioon, seda lihtsam on asju ajada.

Majanduse seisukohast on positiivne, kui väliskapitali lisandub. Kui seal on täiendav efekt, siis võidavad ka teised osapooled, kes Ülemiste Cityga äri teevad. Vahet pole, kes on omanik. Mida tugevam, seda parem. Ehk nad toovad know-howd, mida siin veel pole - see on teretulnud.

Võib-olla Soome omanik suudab Soome firmasid meelitada siia äri tegema, sellest oleks kindlasti kogu Eesti majandusele kasu. Mida rahvusvahelisem on kliima, seda kasulikum on see kõikidele. Eesti konnatiigis paistavad ammu juba kõik kaldad kätte - see on selge, et siin enam äri kasvatada ei saa, äri saab kasvatada ainult maailmaturul.

Mida rohkem on rahvusvahelist suhtlust, seda rohkem on lootust, et sünnivad rahvusvahelised tehingud.

MIS ON MIS

Technopolis Ülemiste

• Osanikud 51% Sooma firma Technopolis, 49% Mainor

• Technopolis maksis osaluse eest 9,9 mln eurot ehk 155 mln krooni

• Leping hõlmab 1/3 ärilinnaku territooriumist, samas liikus uue firma bilanssi 2/3 Ülemiste City varast.

• Firma vara väärtus on miljard krooni, omakapital 300 miljonit krooni.

• Ülemiste City omakapitaliks jääb üle 560 miljoni.

• Ülemiste Citys tegutseb enam kui 200 ettevõtet, mille kogukäive aastas on 5,4 miljardit krooni. Linnaku piires töötab 3300 inimest.

Technopolis

• Helsingi börsil noteeritud teadmismahukale ettevõtlusele mõeldud ärikinnisvara arendaja ning tugiteenuste pakkuja.

• Keskused Soomes Espoos, Helsingis, Jyvaskyläs, Lappeenrantas, Oulus, Tamperes, Kuopios ja Vantaas ning Venemaal Peterburis. Keskustes tegutseb ligi 1200 ettevõtet kokku 16 000 töötajaga.

• Firma aktsia on viimase aastaga teinud julgeid tõuse ja mõõne. Viimane korralik hüpe oli eelmise nädala viie päevaga, mil kerkis pea 11%. Selle hulka on arvestatud ka reedene enam kui 4%ne langus.

NUMBER

• 1,56 miljardit krooni ehk 100 miljonit eurot hinnati tehingut sõlmides Ülemiste City ärilinnaku väärtuseks.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474