6. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlased toovad Soomest vanu autoakusid

Eestlased on leidnud uue kriminaalse rahateenimise viisi: nad veavad riiki sisse ohtlike jäätmetena käsitletavaid vanu autoakusid, sest siinsed kokkuostjad maksavad 4 krooni aku kilogrammist.

Maksu- ja tolliameti töötajad on sel kevadel avastanud mitmeid Soome laevadelt tulevaid sõidukeid, mis vedasid seadusevastaselt Eestisse autoakusid, teatas prokuratuur täna.

Viimastel kuudel on Soome laevadelt tulnud sõidukitest leitud kokku ligikaudu 500 kasutatud autoakut, mille Eestisse vedamiseks puudusid ohtlike jäätmete veose dokumendid – rahvusvahelise veose saateleht koos kohustusliku Keskkonnaameti loaga akude Eestisse lubamise kohta. Samuti puudus juhil kohustuslik ohtlike veoste vedamise tunnistus ehk ADR tunnistus.

„Juhime inimeste tähelepanu sellele, et autoakude riiki sissetoomiseks on vaja keskkonnaameti luba ning kui seda ei ole, pannakse toime kuritegu,“ selgitas riigiprokurör Helga Aadamsoo.

„Eestisse tuuakse välismaalt saadud kasutatud autoakusid, mille eest siinsed kokkuostjad maksavad ligikaudu neli krooni kilogrammi eest, seega ajendab inimesi kuritegu toime panema raha,“ lisas prokurör.

Maksu ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste sõnul on 2010. aastal alustatud juba kuus kriminaalasja akude üle riigi piiri toimetamise kohta. "Kuna enamik kasutatud akusid tuuakse Soomest, siis mittenõuetepärane ohtlike jäätmete transport üle Soome lahe võib ohtu seada ka laevareisijate turvalisuse," sõnas Kanniste.

Keelatud ja eriluba nõudva kauba ebaseadusliku sisseveo eest näeb karistusseadustik ette rahalise karistuse või kuni viie aastase vangistuse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474