9. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nord Pool Spot: alustasime Eestis edukalt

Nord Pool Spoti tegevjuht Mikael Lundin ütles tänasel pressikonverentsil, et Estlinki hinnapiirkond alustas edukalt.

"Peab võib-olla ära mainima, et algus oli väga tormiline," täpsustas Nord Pool Spot ASi Eesti, Läti, Leedu ja Venemaa müügijuht Hando Sutter. Kuna seadusandja võttis turu avamise n-ö viimasel hetkel, jäi elektribörsil tööks klientidega väga vähe aega, täpsustas ta.

Aprillis oli Estlinki hinnapiirkonna päevane keskmine kauplemismaht 4,5 GWh ja mais 5,6 GWh. Aprillis ulatus kogu kauplemismaht 134 GWh-ni ja mais 172 GWh-ni, mis on 4,7% Nord Pool Spoti Soome hinnapiirkonna mahust ja 0,7% kogu Nord Pool Spoti kauplemismahust.

"Selliste mahtudega võib elektribörsi käivitamisel rahul olla," kommenteeris Sutter.

Kahe kuuga on Estlink hinnapiirkonnas müüdud kokku 602 GWh ning ostetud 306 GWh elektrienergiat. Aprillis osteti Eestisse börsi kaudu 133 GWh, mis moodustas Eesti sisetarbimisest 21%. Mais oli sama number 147 GWh, mis moodustas 25% Eesti sisetarbimisest.

"Elektrienergia müüjat on vahetanud ca 40 turuosalist," täpsustas Eleringi juht Taavi Veskimägi.

1. aprilli seisuga oli elektribörsiga liitunud 11 firmat, nende seas Eesti Energia, Latvenergo, Nordic Energy Link, Elering, Nordic Power Management, Baltic Energy Services ja Eesti Pank.

Aprillis avati Eestis suurtarbijatele elektriturg ning koos sellega käivitati põhjamaade elektribörsi Nord Pool Spoti Estlink hinnapiirkond. Elektriturul tegutseb tänase seisuga 225 vabatarbijat.

Nord Pool Spot on suurim elektrituru operaator maailmas, pakkudes päev-ette ja päevasiseste oksjonite kaudu elektrikauplemise keskkonda 330 ettevõttele 20 riigist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474