11. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hotelliäri tõi Pro Kapitalile ligi 300 mln kahjumit

Mullu olid Pro Kapital Grupi suurimad kahjumi tootjad kontserni kuuluv Domina Vacanze Spa ning Domina Hotel Group Spa. Grupi 2009 majandusaasta kahjum oli ca 395 miljonit krooni.

AS Pro Kapital Eesti juhatuse liige Ervin Nurmela sõnul on Pro Kapital Grupp 2009 majandusaasta kahjumi, summas ca 395 miljonit krooni, peamiseks põhjuseks Pro Kapital Grupp sihtturgudel (Eesti, Läti, Leedu, Saksamaa, Itaalia, Venemaa) valitsev keeruline seis majanduses, mis on avaldanud negatiivset mõju kinnisvarahindadele ja turismitööstusele.

Majanduskriis, mille haripunkt jäi 2009 majandusaastasse, on avaldanud mõju kõigile kinnisvara ja turismi valdkonna ettevõtetele. Pro Kapitali põhitegevusvaldkondadeks on läbi erinevate valdusettevõtete kinnisvaraalane arendustegevus ja hotelliketi opereerimine.

"Kahjumi peamiseks põhjuseks on Pro Kapital Grupp kontserni kuuluvate Domina Vacanze Spa 166,7 miljoni krooni suurune kahjum ja Domina Hotel Group Spa 112,9 miljoni krooni suurune kahjum," ütles Nurmela. Kahjumi suurus on kokku 279,6 miljonit krooni.

Ettevõtte juhatuse liikme selgitusel algas 2009. aastal Domina hotelliketi tegevuse restruktureerimine eesmärgiga sulgeda kahjumilikke üksusi ja vähendada opereeritavate hotellide rendimakseid ja muid kulusid. Kahjumi suuruse üheks põhjuseks on mitmed ühekordsed kulud seoses hotellide sulgemistega. 

"Pro Kapital Grupp kontserni kuuluv Pro Kapital Eesti AS teenis 2009 majandusaastal kasumi summas ca 7 miljonit krooni. Pro Kapital Eesti kontserni kuuluv Kristiine Kaubanduskeskus seejuures kasumi summas ca 72 miljonit krooni," märkis ta. Samuti oli vaatamata majanduskeskkonnas valitsevale keerulisele olukorrale kasumis Saksamaa kontsern Pro Kapital Germany Gmbh.

Pro Kapital Grupp kontserni kahjum kaetakse eelmise perioodide jaotamata kasumi arvelt. "Eelmiste perioodide jaotamata kasumi suuruseks on 776 miljonit krooni ja omakapitali suuruseks ka pärast 2009 majandusaasta kahjumit on ca 2,2 miljardit krooni."

"Pro Kapitali ei ole tunnetanud Baltikumi koostööpartner Swedbankilt mingit survet," rääkis Nurmela laenukohustuste täitmisest. Pro Kapital on 2009 majandusaasta jooksul saanud tavapäraselt pikendatud mitmeid laenulepinguid, tasunud korrektselt kõik laenumaksed ning asunud Swedbank kaasfinantseerimisel arendama Kristiine kaubanduskeskuse laiendust. Ta lisas, et Swebank andis Pro Kapitalile ehitustööde finantseerimiseks täiendavat laenu summas ca 210 miljonit krooni, mis näitab selgelt koostööpartneri usaldust.

Tulevikuplaane silmas pidades ütles Nurmela, et käesoleval aastal on planeeritud lõpetada Kristiine kaubanduskeskuse laiendustööd ja avada Tallinna parima valikuga moekeskus. Põhitähelepanu on suunatud ka Tallinnas asuva Kalaranna piirkonna detailplaneeringu kehtestamisele ja hilisema arendustegevuse ettevalmistamisele. Käimasolevatest arendustest käib töö Tondi Linnaku arenduse osas. Ilmarise kvartali elurajooni arendus on lõpetatud ja kõik korterid müüdud. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474