17. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõõrumaa kahmab K Grupiga kliente

Suurärimees Urmas Sõõrumaa turvafirma K Grupp on aastaga käivet kahekordistanud, jõudsalt konkurentidelt kliente üle löönud ja paigaldab isegi Hispaanias valveseadmeid.

K Grupi käibe kahekordistumine on seda enam muljetavaldav, et mullu kuivas Eesti turvaäri ligikaudu viiendiku võrra kokku. Samas lubab osaühing, et ka tänavu kasvatakse viiendiku võrra.

Eesti Turvaettevõtete Liidu tegevdirektori Kaupo Kuusiku sõnul on ettevõte väga jõulist müügitööd teinud.

"Mitmed uued ettevõtted on neil G4Si ekskliendid, kes on Urmas Sõõrumaa ajal olnud G4Sis, aga nüüd liikunud koos teada-tuntud mehega K Gruppi. Kindlasti on ettevõtte edukusele aidanud kaasa ka riigihangete konkurssidel osalemine, kus nad on paindlikku hinda pakkunud," rääkis Kuusik liidu liikme särtsakuse saladustest.

Sõõrumaa ise kui Eesti turvaäri üks usaldusväärsemaid kaubamärke on aga siiski üks peamisi põhjusi, miks Kuusiku meelest K Grupp enda käivet ja turupositsiooni jõuliselt kasvatada suudab. '

"See on persoon, kes omab suurt aurat. ESSi nullist ülesehitajana on tal kõva kvaliteedimärk küljes. Selge, et turvaäris müüakse usaldust. Ja mitte ainult. Võiks öelda, et turvaäri on justkui intiimne suhe," lisas Kuusik poeetiliselt.

Seli pikalt ei mõelnud

Estiko suuromanik Neinar Seli rääkis Äripäevale, et viskas G4Si päevapealt Tartu Taskust välja ning võttis Sõõrumaa K Grupi asemele.

"Nad tegid jõulist turundust ja pakkusid väga head hinda. Pealegi võtsid nad meilt Tartus rendile ka kontoriruumid. Kindlasti on tegemist partneriga, kes ei kao lihtsalt ühel päeval ära. Teades omaniku tausta, siis see sisendab usaldust," andis ka Seli mõista, et Sõõrumaa nimi oli üks K Grupi valiku põhjusi.

OG Elektra omanik Oleg Gross ütles, et otsust võtta K Grupp poeketi kauplusi turvama mõjutas kindlasti emotsionaalselt ja subjektiivselt äriühingu omaniku taust.

"Samas oli meie jaoks oluline ka hind, sest eks me siin loe kõik raha. Nemad pakkusid kõige paremat hinna ja kvaliteedi suhet ning seni ei ole meil nende töötajatele ka mingisuguseid pretensioone olnud," lisas Gross.

Pristise suuromanik Indrek Sepp nentis, et turvaäri on "inimeste bisnis".

"Nende juurde, kes on pikalt ühe või teise inimese kätt hästi, kvaliteetselt ja hoolivalt hoidnud, tullakse alati tagasi. Sellistel juhtudel ei ole firma nimi oluline. Inimene, tema taust, kogemus, usaldusväärsus on tähtsad," selgitas Sepp väikefirma joonena taevasse kerkinud käivet.

Urmas Sõõrumaad ei õnnestunud eile kommentaariks kätte saada.

K Grupp Turvateenuste tegevjuht Margus Laasi rääkis, et ettevõte on seni keskendunud suurematele äriklientidele ning neil ei ole ka tulevikus kavas hakata korterite ja eramute valveturgu vallutama.

"Ei ole mõtet hakata mingisugust kinkeäri ajama: kui tuled meie juurde, saad reisi sinna või tänna ja kodukino kauba peale. Meie ei taha klienti osta, vaid ta välja teenida," teatas Laasi resoluutselt.

Igaüks ei teagi omanikku

Ta ei salga, et paljuski aitab K Gruppi teenust müüa firma omaniku Urmas Sõõrumaa nimi. "Sõõrumaa nimi on oluline. Ei ole mõtet seda eitada. Aga samas ei tea mõni siiani, kes meie omanik on. Eelmisel nädalal rääkisin ühe inimesega, kes alles kohtumisel omaniku nime esimest korda kuulis," rääkis Laasi muheldes.

Hispaania päikeserannikul tööde kohta ütleb tegevjuht napilt, et tellijate seas oli nii kohalikke kui ka seal elavaid eestlasi. Mehitatud valvet ei pakutud, paigaldati ainult elektroonilisi valveseadmeid.

G4S: Sõõrumaa firma kasv tuleb põhiliselt ühe kliendi ülelöömisest

G4S Baltic ASi tegevjuht Andrus Ossip seevastu arvab teadvat, kuidas K Grupil mullu nii hoogsalt käivet õnnestus kergitada.

"K Grupil õnnestus meilt ühe riigihanke võiduga ära võtta üks väga suur objekt, Eesti Raudtee. Kui K Grupi 2008. aasta tulemustele 20 miljonit juurde liidate, siis saategi ligikaudu 2009. aasta aruandes oleva käibe numbri. Sellest, miks ja kuidas nii läks, kirjutas aga Eesti Ekspress mõni aeg tagasi," lisas Ossip sapiselt.

Samas tunnistab suurettevõtte juht, et 2008.-2009. aastal mõtlesid ja muretsesid nad firmas tõsiselt, kas Sõõrumaa toonane lahkumine G4Sist ei vea mitte ka osa kliente kaasa.

"Aga sellist asja ei juhtunud. Seetõttu olengi veendunud, et praegusel ajal on ainus argument teenuse hind. Klient ostab ikkagi ettevõttest teenust, mitte selle omaniku nime. Urmase nimi ei ole enam argument," on Ossip veendunud.

K Grupi suuremad kliendid on kodulehe teatel Eesti Raudtee, Dalkia, Elion, Reval Hotels, Tasku, Estiko, Jeti jäähall, Comarket, Fazer, Tere, Kalev, Grossi Toidukaubad, Linda Line Express, Nukuteater, Tallinna Tehnikaülikool, Rotermann.

KOMMENTAAR

Marek Reinaas

reklaamiärimees

Urmas Sõõrumaa ei ole oma imagot kindlasti teadlikult kujundanud ega turustanud. Ta on teinud järjepidevalt kõvasti tööd. Ta oli taasiseseisvunud Eestis ühe valdkonna ülesehitaja, mistõttu on üsna loogiline ja ootuspärane, et inimesed teda kõigepealt just tema enda ülesehitatud valdkonnaga seostavad. Kui ma ise peaksin hommepäev hakkama uue turvafirma järele vaatama, siis ma uuriksin ka K Grupi tegemiste kohta. Ma nimelt arvan, et Urmas tõepoolest teab üht-teist turvaärist.

NUMBER

• 2009. aastal liitus K Grupiga Urmas Sõõrumaa, tuues endaga kaasa seni Eesti edukaima turvaettevõtte loomisel karastunud meeskonna, räägib turvafirma kodulehekülg. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474