30. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miniselts maksis maikuus hiigelhüvitisi

Mais maksid Eesti kahjukindlustusseltsid välja tõenäoliselt ajaloo suurimad hüvitistemaksed.

Erakorraliseks teeb asjaolu aga hoopis see, et rahaliselt tervelt kolmandik kindlustushüvitisi tuli välja maksta turu ühel väiksemal kindlustusseltsil, mis võib varsti turult üldse kaduda.

Saksa krediidikindlustuse pakkuja Euler Hermes Services Estonia suurhüvitiste tõttu kujunes mai Eesti kindlustusseltside jaoks tõenäoliselt ajaloo halvimaks kuuks. Statistikaameti andmeil ei ole kahjukindlustusseltsid maksnud alates 2007. aastast välja kordagi suuremaid hüvitisi kui selle aasta mais.

Tõenäoliselt ei makstud niivõrd palju hüvitisi välja ühe kuu lõikes ka 2005. aastal, mil kahjukindlustusseltsid tuli korvata Eesti kindlustusajaloo kõige laastavama õnnetuse (nn jaanuaritormi) kahjustusi, mis ulatusid kokku 184 miljoni kroonini. Toona oli aga kahjude maksmine hajutatud väga paljude kindlustusseltside vahel.

Seevastu mais maksis 260 miljoni kroonini küündinud kindlustuskahjudest tervelt 87 miljonit krooni Eestis tegutsev väike Saksa väliskindlustusseltsi esindus Euler Hermes.

Peamiselt ettevõtte krediidikindlustust pakkuva seltsi turuosa oli eelmisel aastal Eesti kindlustusturul alla protsendi ja sellega oli ta turul alles suuruselt üheteistkümnes kindlustaja.

Hiigelhüvitisi olnud ennegi

Kui preemiate kogumise poolest on selts väiksemate seas, siis hiigelhüvitisi on ta maksnud lisaks maile viimase aasta jooksul veel kahel kuul. Alles märtsis maksis Euler välja 34 miljonit krooni ja eelmise aasta oktoobris 31 miljonit krooni.

Euler Hermese Eesti kontorist ei kommenteeritud, mis on mais välja makstud ülisuurte hüvitissummade taga ega ka seda, milliste teenuste ja toodete osutamisega kindlustusselts tegeleb. Kõikidele küsimustele paluti vastust otsida grupi Pariisis asuvast peakontorist, kust aga terve eilse päeva jooksul Äripäevale vastuseid ei laekunud.

Äripäevale teadaolevalt on Euler Hermes ärikrediidikindlustuse, krediidiriski hindamise ja võlgade sissenõudmise teenuste pakkumise praegu hoopis peatanud. Ärileht News2biz-ile ütles kindlustusseltsi kommunikatsioonijuht Raphaele Hamel, et grupp on alates selle aasta 1. jaanuarist olulisel määral oma tegevust Baltimaades reorganiseerinud. Kui Läti ja Leedu üksuse arendamine ja uute klientide värbamine viidi Poola üksuse alla, siis Eestis juhitud äri liikus soomlaste kontrolli alla.

Ülejäänud seltside jaoks oli mai nagu iga teine igav kuu.

"Ifi varakahjude väljamaksetes ei ole selle aasta mais suurt kasvu olnud. Kahjuhüvitisi maksime kokku 40 miljonit krooni, millest varakahjude hüvitised moodustasid 9 miljonit krooni," vastas IF P&C Insurance kommunikatsioonijuht Eva-Grete Aljas. Eesti suurima kahjukindlustaja sõnul on viimaste aastate suurimad kahjusummad ulatanud 14 miljoni kroonini.

Viimastel kuudel väga suurt kõneainet pakkunud Islandi tuhapilvedest tekkinud kahjud ei olnud suurseltsi jaoks märkimisväärselt suured. Kuuga hüvitas If üle 300 reisikahju summas 1,3 miljonit krooni.

Swedbanki varakindlustuse tooteosakonna juhataja Margus Liigandi sõnul mais märgatavat varakindlustuse kahjude arvu kasvu ei toimunud.

Stabiilne valdkond

Tavapärasega võrreldes toimus suurem hulk varakindlustuse kahjusid Liigandi hinnangul märtsis ja aprillis ning selle põhjus oli möödunud talve lumerohkus.

"Kahjud tekkisid otseselt lume sulamisest, selle kukkumisest katustelt ning sulamisele järgnenud suurveest," rääkis Liigand.

"Lumest ja suurveest põhjustatud kahjunõudeid esitati enam kui 7 miljoni krooni eest," lisas ta.

Üldiselt on varakindlustus suhteliselt stabiilne kindlustusliik, kus suuremaid kahjusid kindlustusseltsidele põhjustavad eelkõige loodusõnnetused, lausus Liigand ja lisas, et sõidukitega seotud kindlustusliikide korral on kahjude arv oluliselt volatiilsem.

"Kahjude arvu kasv sel aastal on toimunud eelkõige liikluskindlustuses ning seotud talviste ilma- ja teeoludega," möönis ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474