8. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar müüs osaluse Eftenis Kunmanile

Eften Capitali nõukogu liige Jaan Pillesaar müüs enda Efteni kinnisvarafondi osakud Äripäeva rikaste TOPi staažikale liikmele Vello Kunmanile 11,5 miljoni krooniga.

"See pole nii suur tehing, et seda peaks lehed kajastama. Inimesed teevad aktsiatehinguid ju iga päev sadade miljonite eest. Käisin poes ja ostsin piima – mida seal nii kajastada on?“ viskab kommentaari küsimise peale esimese hooga Jaan Pillesaar ja soovitab tehingu üksikasjadest rääkida hoopis Eften Capitali juhi ja ühe omaniku Viljar Arakasega. Mõne aja pärast aga helistab ise tagasi ja teatab, et tehingu summaks oli 11,5 miljonit krooni.

"Tegemist oli tavapärase portfellijuhtimise otsusega. Tundus, et kinnisvara osakaal on liiga suur ja ma vähendasin seda. Portfelli tavapärane ümber kujundamine vastavalt vajadustele. Likviidsust suurendasin, see oli enne väike. Võib-olla kunagi ostan fondis osakuid jälle tagasi,“ lisas Pillesaar.

"Meil on ääretult hea meel, et Kunman meiega liitus. Tegemist on eduka ja suurte kogemustega ärimehega. Eften Capitalile lisandus juurde kaheteistkümnes partner. Oleme sellest  ainult võitnud ja läheme ainult tugevamaks,“ märkis Viljar Arakas.

"Pillesaar müüs osa Eften Capitali osakutest ja kõik kinnisvarafondi aktsiad. Nõukogus on Pillesaar meil olemas ja nüüd on ka Kunman nõukogu liige," lisas ta.

Kunman osaleb ettevõtte tegemistest Araka sõnul võrdsetel alustel teiste investoritega. "Kõik investeerimisotsused teeb nõukogu. Velloga (Kunman-toim) meie esimene tõsine koostööprojekt on Lepa Keskus. Selle me ostsime eelmise aastal lõpul ju kahasse pankrotiprotsessist. Nüüd oleme sellel käivet tõstnud ja Säästumarketi avanud. Ühine edukas projekt sillutas tee laiemapõhjaliseks koostööks," lisas Arakas.

Vello Kunmanilt ei õnnestunud Äripäeval eile kommentaari saada.

Vello Kunman meediaga suhelda ei armasta, kuid ettevõtjana on ta ärimaailmas hinnatud tegija. Temale kuuluv ettevõte Esraven tegeleb ehitus- ja remondimaterjalide müügiga. Oma tootevalikus pööras firma enim tähelepanu viimistlusmaterjalidele. Sel suvel sulges Kunman aastaid talle endale kuuluvas Järve Keskuses tegutsenud Key ehituskaupade kaupluse.

Esraveni kontserni konsolideeritud müügitulu oli kokku 234,5 mln krooni ja puhaskasumiks kujunes 55,8 mln krooni. Keskmine töötajate arv oli 191 ja keskmine palgakulu koos sotsmaksuga oli 31,7 mln krooni. (2008. aastal oli Esraveni konsolideeritud käive 338,4 miljonit krooni, aasta varem 394,3 miljonit. Kasumit teeniti vastavalt 99,5 ja 80,4 miljonit krooni)

Mullu detsembris tutvustas Äripäev rubriigis Rikaste TOP Vello Kunmanit nii: "1990. aastate alguses kirjutasid äriliidrid visiitkaardile ametinimetuseks manager. Äripäeva 2009. aasta rikaste edetabelis 823 miljoni krooni suuruse varaga 25. kohal olev Vello Kunman (57) kirjutas enda tiitliks omanik. Järve Keskuse peremehe Kunmani äriedu põhjuseks on õnnestunud erastamistehing 1995. aastal, kui ta ostis 19 miljoni krooniga telliseid tootva Silikaadi ja sai kaasavaraks maatüki Tallinnas Pärnu maantee ääres. Tootmine koliti Männikule ja kaheksa hektari suurusele maa-alale kerkis Järve Keskus, mida hiljem veelgi laiendati."

Üks väheseid kordi, kus ta on end avalikkusele näidanud, jääb aastasse 2000, mil ta koos veel mitmekümne ärimehega lipsustatud valges särgis end Raudtee Erastamise Rahva aktsiaseltsi asutajana poseeris. Fotosilma ette on Kunman võinud jääda ka Eesti presidendi välisvisiitidel, kus ta kaubandus-tööstuskoja delegatsiooni koosseisus tihti on osalenud. Ning see on enam-vähem ka kõik. Ei ühtegi intervjuud, ei ühtegi kommentaari.

Eften Capital kuulub Eesti juhtivale ärieliidile nõukokku  kuuluvad Viljar Arakas, Arti Arakas, Jaan Pillesaar, Vello Kunman, Olari Taal, Hannes Tamjärv (nõukogu esimees), Peeter Mänd , Olav Miil ja Maie Talts.

Eelmisel aastal sai EfTEN Capitali valitsetav EfTEN Kinnisvarafond kümne miljoniga kasumisse, kuid Balti Kinnisvarafond jäi üle kahekümnega kahjumisse, ilmneb ettevõtte teatest. 2009. aatal teenis kinnisvarale spetsialiseerunud varavalitsemisettevõte tervikuna 8,6 miljoni krooni suuruse müügitulu juures 4,3 miljonit krooni kasumit.  EfTEN Capital AS-i poolt valitsetava EfTEN Kinnisvarafondi kasum moodustas samal perioodil 10,8 miljonit krooni.

 "Kokku valitseme Eestis 25 ärihoonet, kus on üle 100 000 m² üüritavat pinda ning kokku 275 üürnikku. Eesti mõistes on tegemist päris suure portfelliga, mis pidevalt kasvab. Ostame pidevalt hooneid juurde või lisandub neid meie valitsemise alla.

Plaanis on investeerimistegevust jätkata. Lisaks  kaasame kapitali väljastpoolt Eestit," lausus Viljar Arakas mõni aeg tagasi Äripäevale antud intervjuus, pidades silmas tulevikuplaane.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474