14. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigiametnikel pole suuremat palganumbrit paistmas

Palgatõus riigis tervikuna on võimatu, täiendavaid vahendeid administratiivsetest kuludest pole eelarves kuskilt võtta, sellest saavad kõik aru, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Marika Priske.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul oli tegevuskulude külmutamine üks esimesi tingimusi, mis ministeeriumide eelarvetele esitati.

Küsimusele, milline ministeerium soovis palgatõusu kõige rohkem, vastas rahandusminister, et kõige rohkem soovivad palgatõusu kõik ministeeriumid, kuid oma projektides on seda üritanud vaid üksikud.

Ligi: avalik sektor peab efektiivsemalt töötama

Avalikule sektorile on rahandusministri sõnul pandud küll aina uusi ülesandeid, kuid neid tuleb suuta täita efektiivsuse suurenemisega.

"Riik ei tohi pakkuda erasektorile aina kasvavat tööjõukonkurentsi, paisutades oma ametikohtade arvu, tõstes palku ja meelitades paremaid spetsialiste endale," lisas Ligi.

Priske sõnul sõltub edasine sellest, mis paralleelselt erasektoris toimub. "Kui erasektoris on tulemas kiire palkade tõus, rohkem töökohti, mida küll väga ei prognoosita, siis see tähendab riigiasutustele tööjõu voolamise suurenemist," märkis Priske.

Ligi sõnul ametnike töölt lahkumise oht on ja jääb. "Valulik on see juhtudel, kus pole samal tasemel asendajat - ja taolisi staarametnikke pole vähe," lisas ta.

Priske nentis, et nagu elus ikka, on oht kaotada alati paremaid.

iru keskuse juht Ants Vasar järgmistel aastatel erasektoris palgatõusu ei näe ega leia ka põhjust, miks peaks riigiametnikel palk tõusma.

Piimatööstur: erasektoris palgatõusuks ei valmistuta

Piimatootjas E-Piim on selle aasta 1. jaanuarist palkasid langetatud 10 protsenti. Ettevõtte juht Jaanus Murakas pole kuulnud, et erasektoris, välja arvatud monopoolses sektoris, keegi palgatõusuks valmistuks. Murakas arutles, et kui avaliku sektori riigieelarve edaspidi stabiliseerub, siis võib-olla seal palgad tõusevad või jääb palgata puhkuse päevi vähemaks. "Riigieelarvega aga praegu mingit suurt pidu ei ole ja ka palka tõsta ei ole võimalik," ütles Murakas. Ebastabiilsus maailmas ei ole läbi, praegu on see koht, kus tuleb pingutada ikka veel nii avalikus kui ka erasektoris.

Kommentaar

Irja Rae

 

Fontese partner

Sellel nädalal valminud palgaturu uuringu põhjal on 2010. aasta palkade poolest põhja-aasta. Kui me erasektoris ootame 2010. aastal 1-2% palgatõusu, siis avalik sektor tõenöoliselt saab palku tõsta alates 2012. aastast.

Nii on kogu aeg olnud, et kõigepealt tuleb palgatõus erasektoris ja siis alles avalikus sektoris, kuna nemad ju baseeruvad oma palkadega maksulaekumistel.

Fonteses on teema teistsugune, meil on tulemustasusüsteem.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474