Autor: Kadrin Karner • 21. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veljo Kuuse teine tulemine

Tähelepanu! Artikkel on enam kui 10 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Me ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraärimees Veljo Kuusk on back in business, lubades teha saja miljoni euro väärtuses investeeringuid kinnisvarasse ja ettevõtetesse, millele ta ise valgust heita väga ei taha.

Toomas Rüütmanil äripartnerina Rakvere Põhjakeskust rahastada aidanud mees jäi uutest plaanidest rääkides napisõnaliseks. Eelmisel nädalal teatas Kuuse firma Brave Capital Tallinnas, Narva mnt 46 asuva kinnistu ostust. Ettevõtte lööklauseks on "kapital, mis ei tunne hirmu".

Investeerimisfirma Brave Capital kontrollitav 3N Reval OÜ allkirjastas Riigi Kinnisvara ASiga enam kui 8,1 miljoni kroonise lepingu Tallinna kesklinnas asuva kinnistu ostuks. Sinna tuleb kortermaja, ütles Kuusk eile, kuid ei soostunud enamat täpsustama.

Kes on need investorid, kelle raha te saja miljoni euro näol investeerite? "Tegemist on skandinaavia private equityga," vastas Kuusk. Kust leiate investoreid? "Ma ei tahaks seda kommenteerida," ei olnud ärimees nõus rääkima. Ta lisas, et Brave Capital on huvitatud investeerimisest erinevatesse valdkondadesse, nagu kinnisvara, tootmine ja ettevõtlus. Ootame, et investeering toodaks kasumit kuni kümne aasta jooksul, märkis Kuusk.

Brave Capitali kodulehel on lisaks Narva mnt 46 kinnistu ostmisele kirjas, et nende kontrollitav Hybrid OÜ ostis Riigi Kinnisvaralt neli Kopli poolsaare tipus asuvat kinnistut. Küsimusele, mida nendega plaanitakse ette võtta, vastas Kuusk, et need on soetatud kasumi teenimise eesmärgil.

"Ma arvan, et meil on mingi plaan, aga me ei pea oluliseks seda plaani jagada," vastas ta küsimusele, kas kinnistuid hakatakse arendama või sinna midagi ehitama. Kopli kinnistute alghind oli 11,3 miljonit krooni. Millise summa juures toimus aga tehing, jättis Kuusk samuti saladusse.

Mais ehk paar kuud pärast Brave Capitali loomist osteti Ida-Virumaal Soldina külas asuv kütuseterminal. Ka sellest investeeringust ei taha ärimees muud rääkida, kui et ikka kasum on see, mida taga aetakse.

Veljo Kuuse taastulemise eelsesse aega jääb tema suuromanduses olev valdusfirma KOBE Holding OÜ, millest ta ei olnud nõus rääkima. "Need kaks asja ei ole omavahel seotud," märkis ta ning lisas, et ei pea rohkem oma keeldumist põhjendama.

Kuni eelmise aasta oktoobri alguseni kuulus KOBE Holdingule ka tütarettevõte, praeguseks pankrotistunud KOBE Investments AS, mis aitas Toomas Rüütmannil Põhjakeskust rahastada ja just KOBE kaasas investorina sellesse projekti ka Toonart Rääski.

KOBE Holdingu tütrele (Alo Lillepea ja Tauno Muide juhitava) Malenor OÜle kuuluv Peterburi Ärikvartal on samuti pankrotistunud.

Nordecon Kuusele andeks andnud pole

"Veljo Kuusk ei kuulu tulevikus mitte ühegi ettevõtte kaudu Eston Ehituse klientide hulka," kommenteeris Kuuse taastulemist KOBE Investmentsi ja Peterburi Ärikvartali pankrotti taotlenud Toomas Lumani suurosalusega Nordecon International ASi juhatuse liige Priit Tiru. Varem töötas Tiru Eston Ehituse juhina.

"Tõenäoliselt selle ettevõtte nimi, millega Veljo Kuusk jätkab, iseloomustab teda kõige paremini," vastas Nordecon International ASi juhatuse esimees Jaano Vink küsimusele, kuidas ta vaatab Veljo Kuuse kinnisvaraärisse naasmisele.

"Minul igasugune lugupidamine kõnealuse kodaniku ja tema äristiili vastu kahjuks meie kogemuse põhjal puudub," märkis ta. Vink rõhutades, et vaid enda eest kõneledes võib ta öelda, et ei näe võimalust, kuidas nii kapitaalselt kaotatud usaldust oleks võimalik taastada. "Ega inimesed ei muutu," lisas ta.

Brave Capitali investeeringud

* 3N Reval OÜ soetas 8,1 mln krooniga Narva mnt 46 kinnistu. 1447ruutmeetrisel kinnistul asub 1200ruutmeetrise netopinnaga kolmekordne hoone. 3N Revalit juhib Brave Capitali juhatuse liige Arto Kalevi Autio ja ettevõtte omanik on äriregistri andmetel samuti soomlane Kaj Lars Arthur Nyman. Ettevõte loodi 18. augustil 2010.

* Hybrid OÜ ostis Riigi Kinnisvaralt Kopli 103b, Kopli 103d, Kopli 103e ja Kopli 103c asuva naftasaaduste transiiditerminali. Krunt hoonestatud olme- ja haldushoonetega ja erinevate reservuaaridega. Alghind oli 11,3 miljonit krooni. Kogupind 7,63 hektarit. Ettevõtte juhatusse kuuluvad kolm soomlast – Juuso Johannes Virtanen, Heikki Juhani Soini ja Timo Olavi Heikkilä. Ettevõtte omanikeks on Soomes registreeritud ettevõtted. Hybrid loodi 1. aprill 2010.

* Mais 2010 ostis Brave Capital Ida-Virumaal Soldina külas asuva 15 000tonnise kogumahuga kütuseterminali. 7,3 hektaril asub naftabaas koos rajatistega (administratiivhooned, pumplad, estakaadid), kommunikatsioonide (torustike, telefonikeskjaam) ja tehnikaga (alajaam, laadimisseadmed). Alghind 18 miljonit krooni. Brave Capitali juhatusse kuulub Veljo Kuusk ja Arto Kalevi Autio. Ettevõtte omanikeks on läbi OÜ VK & F Joanna Kuusk ja läbi Rare Holding OÜ juhatuse liige Autio.

Autor: Haldusuudised.ee

Veljo Kuusk on Äripäevale avaldanud, et teda Kobe Investments AS-i pankrotiga seostada ei saa. Selgitades, et ta ei ole seal mitte kunagi olnud juhatuse liige ning puudub ka kohtulahend, mis teda ühingu pankrotiga seostaks (toimetuse täpsustus 15.07.2021)

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474