6. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Järelevalve Kapo üle on poolik

Tsiviilkontroll ja järelevalve kaitsepolitsei ja prokuratuuri tegevuse üle on Eestis puudulik, ütles riigikogu julgeolekuasutuse järelevalve erikomisjoni liige Karel Rüütli kommenteerides Toomas Annuse poolt uurimisorganite aadressil esitatud süüdistusi.

"Ma siiralt loodan, et isiklik kättemaks pole võimalik, aga eks see tulebki antud kohtuprotsessi raames välja. See, et sellised kahtlused on esile kerkinud, näitab juba iseenesest, et tsiviilkontroll ja järelevalve on olnuid poolik. Eesti riigil on, millest õppida ja selles valdkonnas on palju tegemisi veel ees," rääkis Rüütli ettevõtja Toomas Annuse poolt esitatud süüdistusi kommenteerides.

"Mina tegelesin selle kohtuasjaga 2008. aastal. Kui ma tahtsin tsiviilkontrolli tõhustada, siis olid puudu logifailid. Tol hetkel pöördusin rikkumise asjus Allar Jõksi poole. Mõne aja pärast alustas prokuratuur ka kriminaalmenetlust, tänaseks päevaks ma loodan, et see on lahendatud," meenutas Rüütli, kes kohtuprotsessi alguses juhtis Rahvaliitu, kuid nüüd kuulub sotside ridadesse.

Rüütli ütles, et ta on nõus Toomas Annusaega selles, et Eestis ei kehti süütuse presumptsioon. "Avalikkus ja meedia manipuleerib infoga ja Eestis mõistetakse inimene jube enne süüdimõistvat otsust süüdi, tehakse tahtlikke lekitamisi ja kõige sellega tehakse kahju ka õiguskaitseorganite tööle – aususele, erapooletusele ja sõltumatusele," lausus Rüütli.

Ta lisas, et esitas juba selle aasta alguses riigikogule eelnõu, mis puudutab prokuratuuri tegevuse üle järelevalve sisseviimist ehk tsiviilkontroll. Rüütli sõnul on probleemiks, et prokuratuuri juhitav kriminaalmenetluse eeluurimine venib mõttetult kaua ja inimesi hoitakse mõttetult kaua ka vahi all. Lisaks on probleemiks uurimisandmete lekitamine meediasse. "Justiitsministeerium on nüüd välja töötanud uue eelnõu, mis samadele probleemidele tähelepanu juhib. See tuleb varsti riigikogus menetlemisele. "Järelvalvetöö kannatab ka seetõttu, et pole eelarvet," märkis Rüütli.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474