30. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Martinson: olen analüüsinud 3000 firmat, neist 25% täna elus

Kuue aasta jooksul on riskikapitalifirma MTVP näinud umbes 3000 ettevõtet või nende presentatsioone ja äriplaane, vaid 25% neist on tänaseks elus, rääkis Allan Martinson.

Ja omakorda võib-olla 10-15 neist ettevõtest on saavutanud turuväärtuse sajast miljonist dollarist ülespoole, mis on Euroopas tavaline ärist väljumise väärtus riskikapitalistile, lisas ta.

Martinsoni kinnitusel tekib Eestis järgmise viie aasta jooksul vähemalt kolm ettevõtet, mille turuväärtus on üle saja miljoni dollari. Kümme korda rohkem on neid, kelle turuväärtus võib jääda 50 miljoni kanti, lisas ta.

Viimase kahe aasta jooksul on Eesti start-up-maastik aktiviseerunud kordades võrreldes sellega, mis oli varem, kinnitas Martinson. Sellise hulga, energia ja kompetentsiga inimesi tegemas uusi ettevõtteid nagu täna, pole ma näinud viimase 5-6 aasta jooksul. Võimalik, et ka pikemal perioodil, rääkis ta konverentsil "Visioonist lahendusteni" esinedes.

Normaalne riskikapitalifirma peab töötama tema sõnul vähemalt kolme partneriga, et oleks elujõuline, tekiks kompetents ja selle jagamine. Selline fond peaks suutma aastas teha 5-7 investeeringut. Ühe riskikapitalisti portfell peab olema vähemalt 15 miljonit eurot, millest kaks protsenti läheb aastas kuludeks, märkis Martinson.

Ma alustasin esimese start-upiga 20 aastat tagasi ja see ettevõte töötab siiani – Baltic News Service. Sel ajal ei teadnud ma mõistest start-up midagi, lisas ta.

Allan Martinson on viimase kuue aasta jooksul tegelenud tehnoloogiafirmade asutamise ja rahastamisega Balti riikides, Venemaal, Soomes ja USAs. Koos oma partneritega investeerimisfirmas MTVP on ta finantseerinud või asutanud üle kümne ettevõtte.

"Visioonist lahendusteni" on pikkade traditsioonidega infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni konverents, mis käesoleval aastal toimub juba 12. korda.

Täna Tallinnas TTÜs aset leidva konverentsi ettekandjate seas on Heikki Haldre, Igor Rõtov, Keith Silverang, Kersti Uudla, Margus Uudam, Taavi Kotka, Bridget Cosgrave, Erkki Truve, Marjam Vaher, Mart Laar, Rain Laane, Raivo Vare, Sten Tamkivi, Tanel Tammet, Siim Puskai ja Üllar Jaaksoo. Konverentsi avas president Toomas Hendrik Ilves.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474