2. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maamaksu kaotus ümberasumist kaasa ei too

Kinnisvara firmade juhid usuvad, et kui Harku vald otsustab tõepoolest eraisikute maamaksu ära kaotada, mõjub see valla atraktiivsusele positiivselt, kuid suurt ümberasumist kaasa ei too. 

“Eks see kohalike omavalitsuste vahelise konkurentsi näide on. Kuna Harku vallas on palju suvekodusid, siis sellega tõenäoliselt kutsutakse üles inimesi Harku valda sisse kirjutama,” rääkis ASi Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere. Harku valla elanikuna oleks tal sellise otsuse üle ainult hea meel.

ASi Uus Maa juhatuse liikme Jaanus Lauguse sõnul on ühelt poolt positiivne, kui makse tuleb vähem tasuda, teiselt poolt aga rahastatakse kogutavatest maksudest infrastruktuuri. “Kui on olemas oma piirkonna rahastamiseks teised vahendid, siis on maamaksu kaotamine kindlasti positiivne,” ütles ta.

Laugus lisas, et kuigi Harku vald soosib vaid erakinnistute vabastamist maksudest, siis on igasugune soodustus turule ikkagi positiivne. “Eks siis on Harku vallal idee saada juurde uusi elanikke ja ju oodetakse, et selline käik kutsuks inimesi sinna umber platseeruma,” rääkis ta. 

Lauguse sõnul on maamaksu kaotamine mingil määral kindlasti üheks argumendiks Harku valla kasuks ja see võiks meelitada inimesi just Harku valda elukohta soetama. “Kuna meil aga maamaks nii hirmus suur ei ole, siis usun, et tulumaksust vabastamine piirkonniti või mõni muu selline julgem käik kutsuks rohkem rahvast ligi,” nentis Laugus.

Ta nimetaks maamaksu puudumist üheks argumendiks, kui tehakse valikuid ühe või teise pealinna lähedase piirkonna vahel, aga massiivset ümberasutamist ta pigem ei usu.

Ka Lembit Tampere sõnul on selge see, et kohalikud omavalitsused elanike ja potentsiaalsete elanike pärast konkureerivad. “Seda on tore kuulda ja sellest elanikud ju ainult võidavad,” lisas ta.

Tema kinnitusel on igal juhul tegemist tervitatava algatusega ja eraomanikke eelistatakse tõenäoliselt seetõttu, et äriühingud ju ei hääleta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474