3. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Küte: gaasihinna langus võimaldas odavamat toasooja

ASi Tallinna Küte teatel oli toasooja hind oktoobris madalam tänu Eesti Gaasi poolt müüdava gaasi hinna langusele. Samas Eesti Energia Iru elektrijaam pole hinda suvest saadik langetanud.

Kuna Eesti Gaas alandas ASile Tallinna Küte müüdava maagaasi hinda, müüs Tallinna Küte soojust oktoobrikuu eest alla kinnitatud piirhinna. Soojuse hind kehtib tagasiulatuvalt 1. oktoobrist oktoobris tarbitud soojusele ja uue hinnaga arved jõuavad klientideni novembri alguses. Tallinna Küte müüs soojust hinnaga 842,71 krooni/MWh, lisandub käibemaks.

"Kaugkütteseadusest tulenevalt võib soojusettevõte müüa soojust hinnaga, mis on madalam kinnitatud piirhinnast. AS Tallinna Küte on seda seadusest tulenevat õigust praktiseerinud mitmel korral ka 2009. aastal," ütles Tallinna Kütte juhatuse liige Priidu Nõmm.

"Kuna soojuse hinda Tallinnas mõjutavad tugevalt maagaasi hind ja Eesti Energiale kuuluva Iru Elektrijaama poolt meile müüdava soojuse hind, siis ühe komponendi muutumine toob kaasa soojuse hinna muutuse. Seekordne soojuse hinna alandamine on võimalik tänu Eesti Gaasi poolt Tallinna Küttele müüdava gaasihinna langusele oktoobris," lausus ta.

"Eesti Energiale kuuluv Iru Elektrijaam müüb meile hetkel soojust edasi sama hinnaga, mis hakkas kehtima augustist, mil toimus nendepoolne 14protsendiline hinnatõus," lisas Nõmm.

Tallinna Küte toodab ligi 46 protsenti aastas müüdavast soojusest oma katlamajades, kasutades selleks maagaasi. Ülejäänu ostab Tallinna Küte ASile Eesti Energiale kuuluvast Iru Elektrijaamast, Tallinna Elektrijaamalt ja teistelt väikestelt soojusetootjatelt.

Soojuse piirhinda korrigeeritakse vastavalt konkurentsiameti poolt kooskõlastatud hinnavalemile ning hinnakomponentide muutmisel muutub ka soojuse hind. Septembri alguses kinnitas amet oktoobrist piirhinnaks Tallinnas 890,34 krooni/MWh. Piirhinnaks on hind, millest kallimalt ei tohi soojust müüa. Küll aga saab ettevõte hinnavalemi komponentide muutudes müüa soojust odavamalt.

Tallinna Küte on investeerinud kodumaisel toorainel põhinevasse alternatiivsesse ja importkütustest sõltumatusse Väos asuvasse Tallinna Elektrijaama. Alates augustist on Iru Elektrijaama poolt Tallinna Küttele müüdava soojuse ja Tallinna Elektrijaamas kohalikust hakkepuidust toodetud soojuse hinnavahe ligi 175 krooni/MWh viimase kasuks.

Kokku on Tallinna Kütte emaettevõte Dalkia International investeerinud Eesti soojusenergeetikasse 2,5 miljardit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474