16. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Newsec: euro toob kinnisvaraturule šoki

Kuigi paljud kinnisvara omanikud ootavad pikisilmi eurot, et seejärel oma vara müüa, peavad nad siiski veel kannatust varuma, sest tarbijad on esimene pool aastat šokis, rääkis Newsec Rootsi esinduse vanem partner Max Barclay tänasel pressikonverentsil.

"Eesti üleminek eurole suurendab küll välisinvestorite kindlustunnet, kuid samas kaasneb sellega ka šokk tarbijate jaoks, kes piiravad uute kohustuste võtmist ja investeeringute tegemist vähemalt järgmise aasta keskpaigani," ütles ta. Barclay hinnangul on turu stabiliseerumist oodata tuleva aasta teises pooles.

Kinnisvara konsultatsioonifirma Newsec finantsjuhi Neringa Rastenyte sõnul on Eestil siiski veel investorile vähe pakkuda, sest suur osa kinnisvara omanikke ei müü vara enne euro tulekut. Kuigi investorite kindlustunne Eestisse kinnisvaraturule finantseerimiseks kasvab koos euroga, tuleb siiski väga palju pingutada, et nende ootustele vastata, lisas ta.

"Eesti kinnisvaraturul ei ole olnud häid konsultante, vaid peamiselt maaklerid. Et kasumlikult elus püsida, tuleb teha rasket tööd, enam ei piisa ainult vahendamisest," ütles Newsec Balticsi juht Ricardas Cepas.

Neringa Rastenyte lisas, et ka valitsus peaks tegema suuremaid jõupingutusi investorite Eestisse meelitamiseks.

Vastavalt Newsec Baltic Property Market Reportile pole järgmise kolme aasta jooksul äripindade renditurul suuri muutusi oodata, sest eelmisel aastal paljudel pindadel kehtestatud uued kolmeaastased rendilepingud vaadatakse üle alles 2012. aastal.

Rendihindade ja seal hulgas ka laopindade rendituru kosumist on oodata alles 2011. aasta teises pooles.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474