14. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wolf hoiatas kinnisvaramulli eest

Swedbanki juht Michael Wolf hoiatas, et kui Põhjamaade suurima majandusega riik tahab kinnisvaramulli vältida, tuleb rakendada karmimaid laenutingimusi, vahendab Bloomberg.

„Oleme paar aastat näinud kümneprotsendilist võlakoormuse kasvu. See ei ole jätkusuutlik ja seepärast on nii oluline kinnisvaramulli vältimiseks täna tegudele asuda,“ ütles Wolf eile antud intervjuus.

„Pärast väga pikaajalist eluaseme hindade tõusu kipuvad inimesed (sellega kaasnevaid – toim.) riske unustama. On samuti oluline, et kõik pangad kindlustaks eluasemelaenude portfelli kvaliteedi, sest Rootsi pangad finantseerivad seda kinnisvaratagatisega võlakirjadest,“ lisas Wolf. 

Swedbank ei näe Wolfi sõnul küll „ühtki märki mullist oma bilansis“, vaid on rohkem mures seepärast, et sellesse punkti tulevikus ei jõutaks.

„Pikemas perspektiivis ei ole kahtlust, et majapidamiste võlakoormus 8-10 protsenti ei ole jätkusuutlik,“ ütles ka Nordea panga strateed Mats Hyden. „Võib juhtuda, et intressid peavad tõusma teatud tasemele – ma ei ole kindel, kui kõrgele – enne, kui need hakkavad laenukoormust tagasi tõmbama. Baasintress võib vabalt tõusta kõrgemalegi kui keskpank prognoosib.“

Rootsi keskpank tõstis 15. detsembril baasintressi taseme 1,25 protsendini, mis on alates juulist nende neljas kord, kui intressi tõstetakse. Prognoosi kohaselt kasvab intressitase 2013. aasta lõpuks 3,4 protsendini.

Rootsi on suuruselt Euroopa neljas kinnisvaratagatisega võlakirjade ehk kodulaenudelt saadavate rahavoogude peale n-ö ehitatud võlakirjade emiteerija.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474