26. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: rabamisele järgnes kinnisvaraturul europohmell

Tavatult aktiivsele detsembrimüügile järgnes jaanuaris täielik vaikus, rääkis 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

"Nõustun küll, et tegu on europohmelliga," ütles Vahter. "Detsembris tehti tavatult palju tehinguid, käisime notaris isegi jõulude ja aastalõpu vahelisel nädalal. Jaanuaris tuli aga täielik vaikus."

Vahter meenutas, et on sellist olukorda kogenud vaid korra, 2005. aasta lõpus, kus aastavahetuse eel osteti massiliselt kinnisvaratehingutele lisanduva käibemaksu vältimiseks. "Siis rapsiti enne aasta lõppu, nagu praegu," sõnas ta. "Jaanuaris oli müük lõigatud nagu noaga."

Vahter lisas, et 1Partner Kinnisvara jaanuari käive jääb pea kaks korda madalamaks kui mullu samal kuul. Küll aga väisavad kinnisvarabüroosid pangad, mis erinevalt mullusest loodavad laenumahte kasvatada. "Maakleritele räägitakse, et intress on langenud ja kinnisvaraostjail on taas mõistlik laenu võtta," ütles Vahter.

"Ma arvan, et pohmell kestab üks kuni kaks kuud," ütles Vahter lisades, et tal endalgi on raske kinnisvarapakkumistest aru saada. "Kui mingi korter maksab seal 40 000 eurot, ei ütle see hind mulle mitte midagi. Pean kogu aeg kalkulaatori käeulatuses hoidma ja ümberarvestusi tegema,"

Kui palju euro kasutusele võtule järgnev müük möödunud aastast erineb, selgub alles veebruaris, kui avaldatakse vastav kinnisvarastatistika.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474