28. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mandatum suurendab jõuliselt oma turuosa

Mandatum oli eelmisel aastal elukindlustusseltside seas ainuke, kes oma turuosa kasvatas. SEBst on Mandatum juba möödas ja Swedbank ei ole ka enam kaugel.

„Loomulikult tahame mööda minna Swedbankist, mis meist väga kaugel enam ei ole. Tagasihoidlikud me ei ole. See küll ei ole eraldi eesmärk, aga oleksime väga uhked selle üle, kui saaksime sellega hakkama,“ kommenteeris Mandatum Life Insurance Baltic SE juhatuse esimees Imre Madison uhkusega ettevõtte tulemusi.

Madison lisas, et kui vaadata investeerimisriskiga elukindlustust, siis seal on Mandatum juba Swedbankist möödas, aga turu üldpildis tuleb veel pingutada.

„SEBst me oleme juba mööda saanud,” viitas Madison 2009. aastal Eesti elukindlustusturul toimunud üllatuslikule kohavahetusele, kus kaks korda oma turuosa suurendanud Mandatum seljatas veel aasta varem püüdmatus kauguses tundunud SEB Elu- ja Pensionikindlustuse

2010. aastal suutis Sampo Gruppi kuuluv Mandatum võrreldes teise elukindlustusandjatega kasvatada oma turupositsiooni 5,4% võrra. SEB turuosa vähenes 1,5% võrra ning Swedbank oli 2,3%-lise turuosa kahanemisega mullu suurim kaotaja, kuid püsis endiselt turuliidrina.

„Põhjuseid, miks meil eelmine aasta hästi läks, tuleks otsida natukene kaugemalt. Aastal 2008 tegime äristrateegilise otsuse ja võtsime suuna investeerimisvaldkonnale ehk siis investeerimisriskiga elukindlustuse lepingutele, mis on suunatud keskmisest varakamatele eraisikutele ja äriklientidele, kellel on vabasid vahendeid,“ selgitas Madison.

Madison lisas, et ajal, kui kõik investeerimisvaldkonnast eemale hoidsid ning keskendusid pangahoiustele, olid nad üks väheseid finantsettevõtteid Eestis, kes just sellele valdkonnale suuremat rõhku hakkas panema. „See on meile nii aastal 2009 kui ka aastal 2010 edu taganud. Midagi ei sündinud juhuslikult ja üleöö,“ lausus Madison.

Madison märkis, et aktsiaturud hakkasid 2009. ja 2010. aastal kenasti kosuma ja sealt on ka nende kliendid võitnud oma varade kasvatamisel.

„Üks oluline pool on see, et pankade hoiusteintressid on päris oluliselt viimase paari aastatel kukkunud. Raha kaotab pangakontodel oma tegelikku väärtust ja oleme suutnud oma investeerimislahendustesse tuua üle päris palju pangahoiuseid,“ rääkis Madison.

Madisoni sõnul nende eesmärk sel aastal kasvada Balti riikides 40-50%.

Kindlustusturu eelmise aasta suurim langeja Swedbank näeb kasvuvõimalust erinevates finantskaitset pakkuvates lahendustes ehk toodetes, mille abil inimesed saavad oma lähedastele majanduslikku kindlustustunde luua.„Seni on selles valdkonnas enim sõlmitud laenukindlustuslepinguid, kuid järjest enam tajutakse ka vastutust oma pere ees ning sõlmitakse pere turvalisuse tagamiseks erinevaid lepinguid. Oleme olnud ja soovime jätkuvalt olla selle valdkonna teerajaja,“ rääkis Swedbank Life Insurance SE juhatuse liige Mihkel Mandre.

Mandre lisas, et see trend on ka elukindlustusturul tervikuna, sest kui veel mõni aasta tagasi oli kõikidest turul sõlmitud uutest lepingutest ca 40% finantskaitset pakkuvad lahendused, siis praeguseks on see kasvanud ca 70%ni.

Mandre sõnul on selliste toodete kindlustusmaksed suhteliselt väikesed ning seetõttu mõju turuosale palju väiksem kui näiteks toodete puhul, mis on suunatud investeerimisele.

Kommentaar:Indrek Holst, SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juht

Viimasel kahel aastal on meie fookus olnud selgelt pensioni tervikpakkumisel kliendile ja riskide kindlustamisel. Oleme jõudsalt arendanud pensioni terviklahenduse pakkumist ning riskide kindlustamise pakkumist ja müüki.Kindlasti on turupositsioon väga oluline, sest koos sellega näeme ka klientide eelistusi turul. Klientide rahulolu märgiks peame eelkõige uute lepingute sõlmimist ning selles osas oli 2010. aasta väga edukas - sõlmimisime ligi 6600 uut lepingut, mis moodustab 40% kõikidest eelmisel aastal sõlmitud elukindlustuslepingutest Eestis.Tulevikus jätkame tööd üleval nimetatud väärtuspakkumise arendamisega. Turuosa eesmärkidest võin välja öelda, et kindlasti suudame tulevikus enda turuosa suurendada.

 

Taust:

Mullu kindlustusepakkujate teenistus kasvas

SEB korjas eelmisel aastal 17,6 mln eurot kindlustuspreemiaid, Swedbank aga 27,3  mln eurot ning see summa ei kasvanud, vaid pigem jäi samale tasemele. Mandatum aga korjas 23,3 mln eurot kindlustuspreemiaid, mis on 30,6% rohkem kui mullu.Eelmisel aastal teenisid elukindlustusepakkujad kindlustuspreemiat 78,8 mln eurot, mis oli 4,9 mln eurot rohkem kui mullu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474