22. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riia trammid-trollid võivad varsti sõita Eesti elektriga

Riia linnapea Nil Ušakov ütles intervjuus LNT programmile "900 sekundit", et Latvenergo tariifitõusu tõttu võivad Riia munitsipaalettevõtted hakata elektrienergiat ostma Enefitilt.

"Hinnatõus, see pole hea otsus. Annan täna (21.02 - toim) munitsipaalettevõtetele korralduse hinnata ideed osta elektrienergiat eestlastelt. Näiteks, Rigas satiksme kõigi oma trammide ja trollibussidega," vahendas Ušakovi rus.db.lv.

Ušakov lisas, et juristid kaaluvad võimalust, kuidas viia Enefiti elektrienergiale üle ka kodumajapidamised. Selleks võidakse kasutada ühendatud majavalitsust.

Kui palju munitsipaanettevõtteid Enefitilt elektrit ostma võib hakata, ei osanud Riia linnavalitsus täna öelda. Linnapea Nil Ušakovi korraldus ühtegi kuupäeva, mis ajaks munitsipaalettevõtted elektritarnija küsimuse otsustama peavad, ei sisalda.

"Iga ettevõte töötab oma graafikus ja lepingutega," selgitas linnapea pressisekretär Anna Konanova Äripäevale. "Kas nad ostavad Latvenergo asemel elektrit Enefitilt või mõnelt teiselt firmalt, jääb iga ettevõtte enda otsustada."

Latvenergo tõstab elektritariife 1. aprillil. Keskmisele kodumajapidamisele kallineb elekter 30%, kuid aasta alguses 11% tõusnud võrgutasude tõttu on hinnatõusu mõju valusam.

Eesti Energia Läti tütarfirma Enefit elektrit kasutavad juba Läti televisioon ja Riia sünnitusmaja, aga Enefiti kasuks otsustas juba varasemalt ka Riia keskturgu majandav munitsipaalettevõte, mis korraldas odavaima elektrimüüja leidmiseks konkursi.

Enefit on lubanud Läti ettevõtetele Latvenergo uutest tariifidest madalamaid hindu. Kuni kolmeaastases lepingus seob Enefit elektri hinna turuhinnaga või pakub fikseeritud tasu, mis jääb Latvenergo hinnast allapoole.

Seejuures on Enefit rõhutanud, et nad müüvad elektrienergiat vaid ettevõtetele, kuna Läti kodumajapidamiste elektriturg pole eestlaste meelest reaalseks konkurentsiks valmis.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474