16. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapani tuumakriis võib mõjutada ka Hiina plaane

Jaapanis maavärina tagajärjel tekkinud kriisiolukord tuumajaamades võib sundida ka Hiinat oma ambitsioonikaid tuumaenergia kavasid ümber hindama, kuna selleski riigis on maavärinad sagedased ja ohutusega varem probleeme olnud, kirjutab Wall Street Journal.

Praegu on Hiina ametivõimud kinnitanud, et plaanidega minnakse edasi, kuna moodsate tuumajaamade ehitamisel on ohutusstandardid kõrgemad. Samas on Jaapani kriis uuesti meelde tuletanud tuumaenergeetika riskid – inimesed on mures. Juba on osaliselt piiratud otsisõnadele „tuumaleke“ vastete leidmist internetist.

Hiina on käivitanud hoogsa tuumajaamade ehitamise plaani – lisaks olemasolevale 13-le on praegu ehitamisel 25 uut tuumajaama. Plaan on suurendada praeguse seisuga installeeritud tootmisvõimsusi aastaks 2020 ligi seitse korda – 10,8 gigavatilt 86 gigavatile, mis suurendaks tuumaenergeetika osa Hiina energiatootmises 5%-le.

Tuumaenergeetika arendamine on ühtlasi tähtsaim komponent Hiina valitsuse kavas vähendada saastet fossiilsete kütuste põletamisest.

Hiinas on viimastel aastakümnetel toimunud mitmeid tõsiseid maavärinaid. Enamus olemasolevaid tuumajaamu asub riigi idakaldal ja sinna on kavandatud ka uued jaamad, suurim seismiline aktiivsus on aga Hiina lääneprovintsides. Samas teatas Hiina üks suurimaid tuumajaamade ehitajaid China National Nuclear sel nädalal, et plaanib uut jaama riigi edelaosas asuvasse metropoli, mis on umbes 480 km kaugusel 2008. aastal Hiinat tabanud 7,9magnituudise maavärina epitsentrist, milles hukkus 90 000 inimest.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474