15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhtalt lehelt

Eestlastele olümpiasangar Kristina Šmigun-Vähi abikaasana tuntud kinnisvaraettevõtja Kristjan-Thor Vähi on oma firmadega teinud läbi kõrgelennulise pankrotiskeemi.

Tänases Äripäevas ilmus uuriv lugu Vähi ja tema äripartneri Marek Pärteli juhitud kinnisvarafirmadest, millest on järele jäänud 100 miljoni kroonine võlakoorem, ettevõtted on enne pankrotimenetlust varast tühjaks müüdud ja menetlus ise äärmiselt segases seisus. Pankrotiasjaga tegelev haldur on skeemitamise tõttu esitanud kuriteoteate, mille alusel on algatatud kriminaalmenetlus.

Vähi ja Pärteli ettevõtetest müüdi enne pankrotti välja firmadele kuulunud kinnisvara. Ent samade kinnisasjade uuteks omanikeks on ikkagi enamjaolt Vähi ja Pärteliga seotud firmad või isikud. Või on nad välja kanditud vara juba edasi müünud.

Vähi ja Pärtel ise väidavad, et on oma laenulõksus firmad pankrotti tüürinud võlausaldajatest pankade näpunäidete järgi. Nende partneriteks olid Danske Bank ja SEB.

Danske Bank juhtunut kommenteerida ei soovi. Panga pressiesindaja Tõnu Talinurm viitab korduvate pärimiste peale kohustusele hoida pangasaladust. 

Väiksema võlausaldaja SEB pressiesindaja Silver Vohu selgitab, et nende laenu tagatised tõepoolest realiseeriti. Kuid lisaks jäi pankrotipäeva seisuga üles ligi 200 000 eurone võlg ning selle tagasisaamist pank tõenäoliseks ei pea.

Tehingutesse on olnud kaasatud ka tuntud tankist Rene Tammo, kes on ka varem paistnud silma kahtlustäratavate pankrotiskeemidega Näiteks veebruaris kirjutas Äripäev OÜ Swedinvest pankrotist, kus SEB-l jäi saamata üle 30 miljoni krooni (2 miljoni euro). OÜ Swedinvest asutati 2009. aasta septembris, omandas kiirelt tervelt 60 kinnistut erinevate firmade käest, võttis üle kinnisvara tagatisel võetud kohustused. 2010. aasta jaanuaris teatas firma oma maksejõuetusest. Ettevõtte juht oli just Rene Tammo, kes enne Swedinvesti oli jõudnud ajada pankrotti veel mitu kinnisvaraarendajat.

Vähi ja Pärteliga seotud tehingutest jookseb läbi ka Harles Liivi nimi. Liiv sai tuntuks seoses investeerimispanga Gild kahtlaste tehingutega, milles ta oli osaline. Näiteks Aserbaidžaani kinnisvaraäriga seoses on Liiv uurimise all investeerimiskelmuse kahtlusega.

Kristjan-Thor Vähi ja Marek Pärteli skeemidest saab lugeda täna ilmunud Äripäevast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474