19. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Abilinnapea jäi vanglasse

Kohus otsustas jätta Narva abilinnapea Andrei Filippovi eeluurimise ajaks vahi alla.

Kohus otsustas eile õhtul rahuldada prokuratuuri taotluse ning jätta teisipäeval kaitsepolitsei ja Viru ringkonnaprokuratuuri poolt kinni peetud Narva abilinnapea Andrei Filippovi eeluurimise ajaks vahi alla. Samuti otsustas kohus jätta vahi alla sama kriminaalasja raames kinni peetud ehitusettevõtte juhi Sergei (51), ütles prokuratuuri pressiesindaja. Kokku on algatatud kriminaalasjas kuus kahtlusalust, kellest neli peeti esmaspäeval kinni ja kellest omakorda kaks jäeti kuni kuueks kuuks vahia alla. Vahistatud võivad eile õhtul tehtud otsuse vaidlustada.

Äripäeva andmetel on koos Narva abilinnapeaga vahistatud Sergei Hamitski, kellele kuulub suurosalus ehitusettevõttes Alpikann Wiru Grupp. Kriminaaluurimine võib puudutada veel ka Narva ehitusettevõtteid AKKA AB ja FN Grupp ning firmat Apest Grupp. Prokuratuuri esindaja ei olnud nõus ütlema, kas Äripäeva info peab paika.

Narva abilinnapea Filippovi vahistamine on löök Keskerakonna juhitud Narva võimuladvikule. Filippovit peetakse endise Narva linnavolikogu esimehe, praeguse riigikogu keskfraktsiooni liikme Mihhail Stalnuhhini usaldusaluseks.

Äripäeva andmetel uurivad kapo ja prokuratuur Narva linna lasteasutustega seotud ehitushanget, mis korraldati eelmisel aastal ja jagati erinevate lasteasutuste vahel osadeks. Hanke tükeldamise võimalik põhjus võib olla see, et saaks suunata tööd kindlatele firmadele. Nende lasteasutuste remonttöid tegid AKKA AB, FN Grupp ja Alpikann Wiru Grupp.

AKKA AB omanikuks on Aleksandr Arsentjev. Tal on ka väike ehk 5% suurune osalus firmas Alpikann Wiru Grupp, mille suuromanikuks on Sergei Hamitski ja kolmas osanik (5%) on Maria Korban.

FN Grupi omanikuks on Natalja Grišina. Natalja Grišina on olnud Keskerakonda kuuluva Narva linnavolikogu rahanduskomisjoni esimehe Fjodor Ovsjannikovi asutatud ettevõttes Junona nõukogu liige. Praegu on selle ettevõtte omanik Maksim Ovsjannikov. Narva ärielu hästi teadvad inimesed peavad Fjodor Ovsjannikovi üheks meheks, kel on kuluaarides suur sõnaõigus Narva linna erinevate hangete võitjate määramisel. Ovsjannikov ei ole algatatud kriminaalasjas kahtlustatavaks kuulutatud, kuid tema tegevus on Äripäeva andmetel olnud ka uurimisasutuste tähelepanu all. Pärast esmaspäeval toimunud läbiotsimisi ja vahistamisi arvati Narvas, et uurimise teravik on suunatud just Ovsjannikovi vastu.

Kolme kohaliku ehitusfirma vahel jagatud lasteasutuste ehitustööde hankel osales ka Narva mõjukas ehitusfirma Apest Grupp, kes tegi küll pakkumise, kuid ei osutunud võitjaks. Apest Grupi omanikuks on Gennadi Fanfora, kuid Äripäeva allikate sõnul võib selle firma tegelik omanikering olla laiem ja osa omanikke peab paremaks enda ärihuve selles firmas varjata. Apest Grupp mängib olulist rolli Narva linna erinevatel hangetel. Kui keegi soovis mõnel hankel osaleda, siis edu kindlustamiseks soovitati teha koostööd Apest Grupiga. 

Gennadi Fanfora ütles, et Apest Gruppi kõnealune kriminaaluurimine ei puuduta. Tema kinnitusel ei vasta tõele, nagu oleks abilinnapea Filippovi kriminaalasjaga seoses käinud  esmaspäeval Apest Grupis uurijad. "Need on mingid kuulujutud." märkis ta.

Eile teatas Viru ringkonnaprokuratuur, et kaitsepolitsei ja Viru ringkonnaprokuratuur menetlevad kriminaalasja, mille raames peeti teisipäeval kinni kolme Narva linnas tegutseva ettevõtte juhid ning Narva abilinnapea. Kriminaalmenetluse raames uuritakse konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimist ehitusvaldkonnas tegutsevate ettevõtete vahel ja altkäemaksu võtmist abilinnapea poolt ning temapoolset konkurentsikuriteole kaasaaitamist.

Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kase sõnul oli, tuginedes eeluurimisel seni kogutud andmetele, Narvas tekitatud ettevõtjate ja abilinnapea koostöös olukord, kus riigihankeid võitsid teatud ringi ettevõtted. Väljaspool seda ettevõtete ringi olevad ettevõtjad ei pääsenud hangetel osalema.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474