25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paabut: reaalpalga kasvu ootame teisel poolaastal

Kuigi aasta teine pool peaks tooma reaalpalga kasvu jääb see Swedbanki makroanalüütik Annika Paabuti sõnul pisikeseks.

"Reaalpalga kasvu ootame juba aasta teisel poolel. Meie hinnangul jääb reaalpalga kasv sellel aastal üsna pisikeseks, umbes 1,6%," ütles Paabut ja lisas, et järgmisel aastal aga kasvavad palgad juba märksa kiiremini ning ühtlasemalt erinevate sektorite lõikes.

"On selge, et ettevõtted on juba praegu silmitsi olukorraga, kus töökäsi napib ning äride tulemused paranevad. Kasvanud nõudlus ja sissetulekud võimaldavad ettevõtetel rohkem töökohti luua, mis omakorda peaks kaasa tooma ka reaalpalga kasvu. Muidugi sõltub see ka palgasaajate struktuurist ning sellest milliseid töökohti luuaks," selgitas Paabut. 

Tema sõnul oli esimeses kvartalis olnud keskmise palga kasv ootuspärane, kuigi üllatuse valmistas vaid boonuste ja lisatasude kiire kasv. "Lisatasude kasvu taga on ilmselt juba eelmisel aastal aset leidnud äritulemuste paranemine paljudes ettevõtetes, mistõttu otsustasid need ettevõtted oma töötajaid heade tulemuste eest premeerida," lisas analüütik.

Samas tasub rõhutada, et palgakasvud erinevate tegevusalade lõikes on samuti mõnevõrra üllatavad, kuid siin ilmselt on tegu ka palgasaajate struktuuri muutusega, märkis Paabut. Ta lisas: "nimelt on ilmselt märkimisväärselt kahanenud osa-ajaga töötajate osakaal, mis omakorda kahandab palgakasvu kiirust."

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474