25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RM: palga kasv jätkub ka järgmistes kvartalites

Rahandusministeeriumi sõnul jätkub sarnane keskmise palga kasvutempo ka järgmistes kvartalites ning esimese kvartali ootusi ületanud majanduskasv tagas ka prognoositust kiirema palgakasvu.

Statistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2011. aasta esimeses kvartalis 792 euroni, mis on 4,5 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal.

Kiire majanduskasvu taustal tõusid palgad neljandat järjestikust kvartalit. Palgakasvule avaldasid olulist mõju ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud, mille osatähtsus kriisi ajal vähenes märkimisväärselt. Palkasid on jõudsamalt kasvatamas erasektor, kus selle teevad võimalikuks suurenenud töömahud ning ettevõtete majandusliku olukorra paranemine.

Eesti ettevõtete konkurentsivõime on jätkuvalt tugev, kuna tööjõukulude osakaal ettevõtete loodud lisandväärtuses püsib võrreldes eelmiste kvartalitega ligikaudu samal tasemel.

Reaalpalk ehk palk, millest on maha arvatud tarbijahindade muutus, vähenes kümnendat kvartalit järjest ning langus ulatus 0,9 protsendini. Keskmise palga kasvu kiirenedes ning hinnatõusu survete taandudes on lähikvartalitel oodata ka reaalpalga kasvule pöördumist.

Keskmine brutotunnipalk kasvas esimeses kvartalis 2,3 protsenti. Keskmine brutokuupalk suurenes kõige enam elektrienergia (18,9 protsenti), mäetööstuse (18,3 protsenti) ning põllumajanduse (8,8 protsenti) tegevusaladel.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474