7. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium ei leidnud töötukassa meenehankes vigu

Üle aasta kestnud väärteomenetlus uurimaks töötukassa meenehankeid lõpetati, kuna riigihangete järelevalve talitus ei leidnud hankekorralduses väärteo tunnuseid.

Töötukassa teatab, et rahandusministeerium lõpetas väärteomenetluse töötukassa poolt korraldatud kontoritarvete ostmiseks mõeldud lihtmenetlusega hangete osas.

Rahandusministeeriumi riigihangete järelevalve talitus otsustas lõpetada väärteomenetluse väärteo tunnuste puudumise tõttu. Väärteo lõpetamise määruse kohaselt puudusid Eesti Töötukassa vastutavate isikute käitumises väärteo (hankelepingu sõlmimine või muutmine riigihangete seaduses sätestatud nõudeid rikkudes) tunnused.

Töötukassa juhatus pöördus 2010. aasta jaanuaris Äripäevas ilmunud artikli peale riigihangete ametisse, et saada selgus, kas on rikutud riigihangete korraldamise korda. Äripäev kirjutas jaanuaris, et töötukassa kuulutas detsembris välja riigihanke, millega ostis ligi 900 000 krooni eest asutuse logoga kontoritarbeid ja meeneid. Hankest ligi pool läks tundmatule firmale AD Mad, mille omanik on töötukassa juhi Meelis Paaveli naise vend Ago Kurg.

Pärast Äripäeva artikli ilmumist töötukassa palvel uurimist alustanud riigihangete amet leidis töötukassa meene- ja kontoritarvete hankes mitmeid seaduserikkumisi. Riigihangete amet leidis, et töötukassa kohtles pakkujaid ebavõrdselt ja ebaobjektiivselt, andes põhjendamatuid eeliseid Paaveli naise vennale kuulunud firmale AD Mad. Riigihangete amet tegi järelduse, et kui töötukassa oleks kõiki pakkumisi õiglaselt ja seaduslikult hinnanud, poleks AD Mad helkurihanget võitnud. Ühtlasi leidis riigihangete amet, et töötukassa rikkus riigihangete seadust, mis ütleb, et hankija peab kasutama rahalisi vahendeid säästlikult ja otstarbekalt ning tagama parima hinna ja kvaliteedi suhte.

Prokuratuur algatas hanke uurimiseks kriminaalmenetluse, kuid Põhja politseiprefektuur lõpetas menetluse kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Töötukassa teatas toona, et muudab hankekorraldust, et tagada hankemenetluste läbipaistvus ning kõigi pakkujate läbipaistvam ja võrdsem kohtlemine.

Mullu veebruaris vähendas töötukassa nõukogu Meelis Paaveli palka 50% ulatuses 3 kuuks, kuna tuvastati puudujääke sisekontrollisüsteemides ja hankeprotseduurides.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474