15. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva äri eripära

Narvas võidutsesid linna lihtmenetlusega ehitushangetel ühed ja samad firmad. Kokkumängukahtluse tõttu on juba ametist lahkunud keskerakondlasest abilinnapea ning niidid viivad teise mõjuka keskerakondlasest volikogu liikmeni. 

Narva tänaseks juba endise abilinnapea Andrei Filippovi kinnipidamise järel ütles Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kase, et Narvas oli tekkinud olukord, kus riigihankeid võitsid ainult teatud firmad. Filippovile allunud linnavara- ja majandusamet korraldab linna objektide remontimist ja ehitamist. Enamasti on hangete maksumus alla 250 000 euro, mis võimaldab neid läbi viia lihtmenetlusega ehk amet saadab enda valitud firmadele hankel osalemise kutsed.

Lisaks linnavara- ja majandusametile on hulgaliselt ehitushankeid läbi viinud ka linnale kuuluv sihtasutus Narva Haigla.

Kui jätta kõrvale asfalteerimistööd, siis mõlema asutuse viimase kolme aasta edukaim ehitushangete võitja on Gennadi Fanforale kuuluv Apest Grupp. Kuid üllatavalt hästi on töid saanud ka pisikesed, 1,5-2 miljoni kroonise aastakäibega osaühingud Alakki, Akka AB, Alpikann Wiru Grupp ning FN Grupp.

Alpikann Wiru Grupp suuromanik Sergei Hamitski jäeti kohtu otsusel altkäemaksu andmise kahtlusega vahi alla. Filippov vabastati vahi alt, kui ta astus abilinnapea kohalt tagasi. Teda kahtlustatakse altkäemaksu võtmises.

Kuigi Fanfora ütles pärast läbiotsimisi ning kinnipidamist, et tema firma seostamine asjaga on kuulujutt, on ta Äripäeva andmetel praegu üks viiest kahtlusalusest. Fanfora hea tuttav on mõjukas keskerakondlane Fjodor Ovsjannikov, kes volikogu rahanduskomisjoni esimehena on üks linnaeelarvele viimase lihvi andjatest. Samuti on Ovsjannikov Narva Haigla nõukogus.

„Sellepärast teevad ühed ja samad firmad, et rohkem polegi tegijaid,“ arvas linna ehitushangete kohta Ovsjannikov ise. Linnavoliniku enda ehitusfirma NIK Groupi juhatuse liige Mihhail Plaksin on praegu samuti prokuratuuri kahtlustatavate seas.

Alles pärast Filippovi vahistamist hakkas linnavalitsus hankeid oma veebilehel avalikustama.

Loe lugu pikemalt tänasest Äripäevast. Päevapileti saad osta SIIN.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474