16. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad palka tõstma ei torma

Eesti Pank rõhutas varasemast helgemaks muutunud majandusprognoosi tutvustades, et ettevõtjad ei tohiks vaatamata majanduse oodatust kiiremale taastumisele palgatõstmisega kiirustada. Äripäeva küsitletud ärimehed on sellega nõus.

“Tööturu arengud on olnud paremad, kui me aasta tagasi ootasime. Eksport on toonud tööstuse tagasi, seal kaotati kriisi ajal enim kohti. Keskpangal on ju hea, kui tööpuudus ei lange nii kiiresti, inflatsioon on siis kontrolli all,” märkis Eesti Panga asepresident Märten Ross ja lisas: ”Kuid ettevõtjatele ja palgasaajatele tahaksin öelda, et tootlikkuse ja palga vahekord ja tasakaal on väga olulised.”

Kui oma töötajate palka tõstnud Eesti Pank manitseb teisi sellest hoiduma, siis paljud Äripäeva küsitletud ettevõtjad enda sõnul seda tegema ei tõttagi.

Prisma Peremarket tõstis töötajate palga juba mai alguses masu eelsele tasemele ja hetkel uut tõusu ei plaanita. “Töötajate palk kasvas 12-15%. Uute töötajatega meil probleeme täna ei ole, soovijaid jagub ja võtame vajadusel juurde ka uusi töötajaid,” märkis Prisma tegevjuht Janne Lihavainen.

“Olen selles mõttes Eesti Pangaga nõus, et tootlikkusega meil väga hästi pole. Tööandjate Keskliit andis välja oma seisukoha, mis räägib samast asjast - kui ettevõtete kasum langes SKP suhtes masu ajal kõvasti, siis ega palgad langenud, pigem natuke tõusid,” märkis Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm, kuid lisas, et asjal on siiski kaks poolt – näiteks IT- ja telekommunikatsiooni sektoris on palgasurve siiski olemas.

“Meil tuleb siia ju IT-agentuur, mitmed firmad teevad head eksporti, selleks on vaja aga häid spetsialiste, kuid üle kogu  masuperioodi on olnud heade inimeste defitsiit. See võib uuel aastal palgasurve kaasa tuua,” rõhutas Kalm.

Webmedia juhi Taavi Kotka sõnul vaadatakse tolles firmas palk üle kaks korda aastas arenguvestluse raames. “Kui inimene on arenenud ja ka töötulemustele etteheiteid pole, tõuseb ka palk. Nii on see olnud juba aastaid,” seletas Kotka ja lisas, et ka tema arvates on Eesti Panga mure põhjendatud. “Palk ei saa kasvada, kui tootlikkus ei kasva. IKT sektoris on see eriti hästi tunda, sest kõigil on meeles 2005-2008 kestnud palgaralli.”

Ehitusettevõtte Nordeconi juht Jaano Vink kinnitas napilt, et nemad lähiajal palgatõusu ei plaani.

Viru Keskuse juhi Ants Vasara sõnul korrigeerisid nemad palga seoses euro tulekuga juba ära ning uut tõusu hetkel tulemas pole. “Ka uusi töötajaid me juurde võtta ei plaani,” märkis Vasar.

“See, et väga väike osa tööandjaid tahab täna töötasu tõsta, ei tähenda seda, et töötasu tõstmine viiks ettevõtted pankrotti – see näitab lihtsalt, et ühiskondlikult ja sotsiaalselt vastutustundlikult mõtlevaid tööandjaid ei ole nii palju, kui tahaksime,” nentis ametiühingute keskliidu esimees Harry Taliga.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474