16. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EE: toetuseta poleks tuulikuparke võimalik rajada

Eesti Energia taastuvenergia ettevõtte juhi Ando Leppimani sõnul pole taastuvenergia toetus mitte eelduseks tuulepargi heale või halvale käekäigule, vaid sellele, kas parki üldse looma hakatakse.

Järgneb intervjuu Ando Leppimaniga.  Oluline on mitte rikkuda investeerimiskliimat. Riik suunab energiapoliitikat seadusandluse kaudu ning taastuvate allikate puhul peaks seadused tagama soovitud sihtarvude ja eesmärkide täitmise nii siseriiklike kui EL ees võetud kohustuste osas.Eesti Energia ehitab praegu kolme tuulikuparki: Aulepa laiendus 9 MW, Narva tuhavälja tuulikupark 39 MW ja Paldiski tuulikupark 22,5 MW võimsusega.Täna saab lähtuda ikkagi kehtivast seadusandlusest, mis ei tähenda seda et ei arvestata riski seadusemuutustega seoses.Sellisel juhul peab investeering ehk siis tuulikute maksumus, mis moodustab ca 80% tuulikupargi investeeringust olema ca 40% tänasest väiksem. Kahjuks turul sellise hinnaga tuulikuid pole ehk teisisõnu ilma taastuvenergia toetuseta tuulikuparke ei rajataks.Taastuvenergia toetus ei ole tuulikuparkidele mitte hästi või halvastiminemise kriteeriumiks, vaid see võimaldab tuulikuparke rajada. Taastuvenergia toetuse rakendamine 2007. aastal võimaldas muuta oluliselt keskkonnasõbralikumaks Eesti tarbijatele mineva elektri ja täita EL ees võetud kohustusi sihtarvude osas.

Milline on Teie seisukoht majandusministeeriumi seaduseelnõu osas, mille järgi oleks taastuvenergia tasude suurus seotud elektribörsi hinnaga?

 Millised on Eesti Energia järgmised tuuleparkide projektid ja nende plaanitavad võimsused?

 Kas uute parkide äriplaani on sisse kirjutatud eeldus, et taastuvenergia tasusid saadakse praegusel kujul?

 Kas tuuleenergia tootmine ilma toetuseta üldse oleks mõeldav?

 Kas väide, et tuuleparkidel läheb tänu taastuvenergia toetustele hästi, on müüt?

Tuuleparkide puhul ei tasu vaadata vaid kasumi numbrit ja saadud taastuvenergia tasu, vaid arvestada tuleb sellega, et tuulepargi investeering on tehtud 20 aastaks. Taastuvenergia toetust makstakse tootjale 12 aastat ning seejärel see kaob.

Lisaks on aastad tuuletingimuste osas erinevad ja tuuleparkide hooldus ja remondikulud on esimestel tööaastatel kas väga madalad või siis puuduvad hoopis.

Kõiki neid tegureid arvesse võttes, arvestades kapitalikulu määra ja väga suurt investeeringu maksumust, näitavad tuulikuparkide tasuvusarvutused investeeringutasuvust, mis on heade projektide puhul veidi üle kapitalikulu määra.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474