29. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia teenis II kvartalis avatud turgudelt enamus ärikasumist 

Eesti Energia teenis teises kvartalis avatud turgudelt ligi 90% oma ärikasumist ning 125 miljonit eurot elektri müügist Baltimaades.

Eesti Energia 2011. majandusaasta teise kvartali äritulud olid 206 miljonit eurot. Ärikasum langes 37 miljoni euroni, teatas Eesti Energia.  

„Märkimisväärse osa teise kvartali kasumist teenisime tänu Jordaania tütarettevõttesse finantsinvestori kaasamisele. Tähelepanuväärne on ka see, et teises kvartalis teenisime avatud turgudelt ligi 90% oma ärikasumist, seega võib Eesti Energiat juba täna julgelt nimetada vabaturu ettevõtteks,“ sõnas Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

Positiivset mõju kontserni tuludele ja kasumile avaldasid teises kvartalis elektrienergia müük avatud turul, põlevkivist toodetud vedelkütuste müügimahu ja hinna kasv ning ühekordne tulu Jordaania tütarettevõtte 11% osaluse müügist ja allesjäänud osaluse ümberhindamisest.

Tervikuna 2011. majandusaasta teise kvartali kasum langes, kuna  aastatagusega võrreldes vähenes suletud turu elektrimüügi ja jaotamise kasumlikkus ning seadusemuudatuse tõttu vähenes ka taastuvenergia toetuste maht. Samas kasvasid keskkonna eraldised ning kulud seadmete kapitaalremontidele.

Eesti Energia teenis majandusaasta teises kvartalis 125 miljonit eurot konkurentsile avatud turgudelt ehk elektri müügist Baltimaades, põlevkivist toodetud vedelkütuste, telekommunikatsiooniteenuste, metalltoodete ja teiste teenuste müügist. Reguleeritud turu müügitulud moodustasid 81 miljonit eurot.

2011. majandusaasta teises kvartalis müüs Eesti Energia 2 478 gigavatt-tundi (GWh) elektrienergiat, mis on 8,6 protsenti rohkem kui 2010. aasta samal perioodil.

Suurima osakaalu kontserni müügituludes moodustas elektrienergia müük reguleerimata hinnaga ehk Eesti, Läti ja Leedu avatud turu jaeklientidele ning elektribörsidele ja edasimüüjatele. Kokku müüs Eesti Energia avatud turul 1 267 GWh elektrienergiat, mis on ligi 14 protsenti rohkem kui mullu samal ajal. Müügitulu moodustas 65 miljonit eurot.

Eesti avatud turul oli Eesti Energia keskmine turuosa teises kvartalis hinnanguliselt 75 protsenti. See näitab, et elektri vabaturg Eestis toimib, on tekkinud reaalne konkurents elektrimüüjate vahel, mis tagab klientidele valikuvõimalused ja parima võimaliku hinna. Eesti Energial turuosa oli teises kvartalis Läti avatud elektriturul keskmiselt 14 protsenti ja Leedu avatud elektriturul üle 7 protsendi.  

Elektrienergia müük reguleeritud hinnaga ehk Eesti suletud turu kodu- ja äriklientidele ning võrguettevõtjatele jäi mullusega võrreldes sarnasele tasemele, moodustades 37 miljonit eurot (kasv 2,7 protsenti). Kokku müüdi suletud turul 1 211 GWh elektrienergiat.

Võrguteenuste müük moodustas 40 miljonit eurot, kasvades teises kvartalis 3,6 protsenti.

Vedelkütuste müük näitas teises kvartalis jõudsat üle 55%-list kasvu ja moodustas 16 miljonit eurot. Nõudlus põlevkivist toodetud vedelkütuste järele ületab jätkuvalt Eesti Energia tootmisvõimekust.

Soojusenergiat müüs Eesti Energia 2011. majandusaasta teises kvartalis 111 GWh, mis on 25 protsenti vähem kui 2010. aasta samal perioodil. 

Eesti Energia kontserni majandustulemustes on konsolideeritud kütuste ning elektri- ja soojuse tootmise, jaotamise ja müügiga tegelevate ning muid teenuseid osutavate tütarettevõtete tulemused.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474