12. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Prokuratuur: 3 h 33 min närvipinget ministeeriumis

Kaitseministeeriumisse tunginud püstoli ja isevalmistatud lõhkeseadeldistega Karen Drambjan põhjustas 3 tundi ja 33 minutit tõsist närvipinget, selgub prokuratuuri koostatud sündmuste ülevaatest.

Järgneb prokuratuuri kokkuvõte toimunust.

Eile kell 15.08 sai politsei korrapidaja teate, et kaitseministeeriumi hoonesse on tunginud püstoliga relvastatud tundmatu isik, kes avas püstolist tule. Tegemist oli isikliku relvaga, milleks laskjal oli luba olemas. Lisaks kasutas isik isevalmistatud lõhkeseadeldisi, mis tekitasid suitsu ja müra, kuid ei vigastanud inimesi ega kahjustanud hoone konstruktsioone.

Sündmuste käigus otseselt pantvange ei võetud, kuid kaks kaitseministeeriumi hoones viibinud inimest olid lühiajaliselt sissetungija kontrolli all. Need kaks isikut olid kaitseliitlased. Praegustel andmetel olid kaitseliitlased kurjategija kontrolli all vähem kui pool tundi. Mingeid nõudmisi kurjategija ei suuliselt ega ka mingil muul viisil ei edastanud. Kurjategija rääkis vene keeles.

Kaitsepolitsei läbirääkijad üritasid sündmuskohal tulistajaga kontakti saada, kuid see ei õnnestunud. Lisaks olid kohal olid ka mitmed teised kaitsepolitsei ja politsei üksused. Kuna kaitseministeeriumi töötajad olid evakueeritud ja väljaspool ohtu, oli operatsiooni käigus esmatähtis tagada politseiametnike maksimaalne turvalisus.

Tulistaja asus ligikaudu kaks tundi ministeeriumi esimesel korrusel administratiivalal paiknevas eraldatud ruumis, kus ta viibis üksinda. Kaitseministeeriumi turvaalale isik ei pääsenud. Administratiivalal toimus ka tulevahetus eriüksuse ja kurjategija vahel. Esialgne info, nagu sissetungija oleks sooritanud enesetapu, ei vasta tõele. Mees hukkus politseinikega toimunud tulevahetuse käigus umbes kell 17.25 ning tal oli mitmeid kuulihaavu. Sündmuskohal asusid meedikud kohe Karen Drambjani elustama, kuid see ei andnud tulemust.

Sündmuse käigus sai üks politseinik kergemalt vigastada ja teine sai tabamuse kuulivesti, mis ametnikku ei vigastanud. Teised isikud viga ei saanud.

Kurjategija tegutses üksinda ning ei ole alust arvata, et tal oleks olnud kaasosalisi. Tema motiivid selgitab võimaluse piires välja alustatud kriminaalmenetlus.

Sündmuskohalt leiti esialgsetel andmetel kolm isevalmistatud lõhkeseadeldist, mis ei olnud plahvatanud ja tehti kahjutuks. Kokku oli sündmuskohal plahvatanud üle 10 lõhkeseadeldise. Purustusi sai kaks pommirobotit.

Kriminaalmenetlust on alustatud karistusseadustiku §-de 136, 120, 415 ja 114- § 25 alusel, mis käsitlevad seadusliku aluseta vabaduse võtmist, ähvardamist, lõhkeseadeldise ebaseaduslikku käitlemist ning mõrvakatset.

ISIKU TAUST:

Kurjategijaks osutus Eesti Vabariigi kodanik 57-aastane Karen Drambjan. Ta oli sündinud 1954. aastal Armeenias. 1993. aastal sai ta Eesti kodakondsuse.

Kurjategijal on varem olnud kokkupuudet politseiga, kuid kriminaalkaristusi tal ei ole. Ka ei olnud Drambjan seotud kaitsejõudude ega kaitseministeeriumiga.

KRONOLOOGIA:

15.08 - Sai politsei korrapidaja teate, et kaitseministeeriumi hoonesse on tunginud püstoliga relvastatud tundmatu isik, kes avas püstolist tule. Lisaks kasutas isik lõhkepakette, mis tekitasid suitsu ja müra, kuid ei vigastanud inimesi ega kahjustanud hoone konstruktsioone.

15.10 – Saabus politsei.

15.11 – Teade kaitseministeeriumi töötajatele, et tuleks lukustada uksed ja püsida kabinettides.

15.30 – Algas Kaitseministeeriumi töötajate evakueerimine vastavalt 2010. aasta sügisel toimunud õppustele.

15.40 – Saabus kaitsepolitsei, mis alustas kriminaalmenetlust.

15.40 – Ministeeriumi töötajad olid evakueeritud Estonia teatrisse, maja ümbrus ja NO-teatri ümbrus oli ümber piiratud.

15.45 – Politsei eriüksuslased sisenesid kaitseministeeriumi hoonesse.

15.50 – Põhja-Eesti päästekeskuse kinnitusel sõitis pommirühm välja.

16.00 – Kohal oli kaks päästemeeskonda, pommigrupp, politsei, päästeameti kui ka kaitsepolitsei töötajad. Politsei laiendas turvaala 10-15 meetri võrra.

16.38 – Majja sisenes pommirobot.

16.44 – Majja sisenesid erivarustusega politseinikud.

17.25 – Mees hukkus tulevahetuses.

17.30 – Majja sisenesid relvastatud politseinikud.

18.43 – Pommirobot tuli majast välja.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474