25. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA rikkad oskasid hästi valida kinnisvara

Rockefellerid, Morganid ja Astorid, kes olid kõige mõjuvõimsamad kuldajastu perekonnad, teadsid, kuidas valida kinnisvara. Nende kunagi omatud kinnisvara hinnad Mount Desert Islandil Maine’is on kerkinud, kui mujal riigis on kinnisvara hinnad kukkunud, kirjutab Bloomberg.

Ameeriklased on näinud keskmiselt alates 2006. aastast 29 protsendist eluasemete hinnakadu. Mount Desertis on kunagised nafta- ja tööstusparunite omatud kinnisvara hinnad tõusnud umbes sama palju.

Kuigi Maine'i osariigis on USA suurima osakaaluga vakantseid eluasemeid, on miljardär Mitchell Rales ostnud 5,5 miljoni dollari eest kinnisvara, selle maatasa teinud ja ehitanud 25 miljoni dollarilise eluaseme.

„Rikkaimad on kinnisvarakrahhi üle elanud teistest paremini,“ ütles Mount Desert Idland Real Estate’i kinnisvaramaakler Gary Fountain. „Igal nädalavahetusel pargib Bar Harbori lennuväljal rohkelt eralennukeid.“

Ka New Yorgi Long Islandi tipus asuvas Southamptonis, kus on kalleimad Hollywoodi staaride ja Wall Streeti pankurite suvekodud, on kinnisvara hinnad tõusnud 14 protsenti. Mõlemas kogukonnas ostetakse eluasemeid sageli vaba raha eest (ilma pangalaenuta).

„Isegi, kui ülirikkad kaotavad raha aktsiaturul, on neil jätkuvalt piisavalt raha, et osta luksussuvilaid või teha midagi muud, mida nad tahavad,“ ütles Miller Samueli president Jonathan Miller. Sageli ostetakse kinnisvara vaba raha eest, mitte pangalaene kasutades.

Ainus elus olev naftaoligarhi John D. Rockefelleri lapselaps 96aastane David Rockefeller Sr omab Mount Desertil enam kui tosinat kinnistut, mille koguväärtus on enam kui 37 miljonit dollarit.

„Mount Desert on vaikse raha ja diskreetse rikkuse kants,“ ütles läheduses asuva Blue Hillis asuv ajaloolane ja antiigipoe omanik Brad Emerson. „Rockefellerite, Vanderbiltide, Mellonite ja Astorite ajastust, kes tulid saarele, on kujunenud oma rahaga uhkeldamine halvaks maitseks."

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474