11. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ameerika turvameetmed ikka puudulikud

11. septembri rünnakute järel moodustatud komisjon andis neljapäeval välja uue raporti, milles hoiatab 2001. aasta rünnakute järel rakendatud terrorimsivastaste meetmete puuduste eest.

Raport toob välja komisjoni ettepanekud, mis tehti juba 2004. aastal, kuid on siiani täitmata, kirjutab CNN.

Endise komisjoni liikmed toonitavad erinevate hädaabiüksuste käsuliini ühtsuse vajadust. Samuti kritiseeritakse selliste üksuste võimetust mitmetel juhtudel suhelda raadio teel kriisi ajal. 

”Kui tuletõrjujad ei saa rääkida politseinikega, päästetöötajatega või meditsiinipersonaliga, siis inimesed surevad. Nad surid seetõttu 11. septembril, orkaan Katrina ajal. Ja nad surevad ka tulevikus kuni seda probleemi ei lahendata,” ütles endise komisjoni esimees Thomas Kean.

Süü seisneb poliitilises võitluses selle üle, kas paigutada osa raadioeetriskaalast otse üleriigilisse võrgustikku või anda see enampakkumisel eraettevõtte kätte, mis hädaabi vajaduse korral annaks selle üle kiirreageerijatele.

Aruanne kutsub üles võtma kasutusele tugevamad meetmed, et tabada lennujaama kontrollpunktides lõhkeaineid ning teeb maha uue kogukehaskäneerimise seadmed.

”Need seadmed ei ole efektiivsed leidmaks lõhkeaineid, mis on peidetud kehasse ning tõstatavad samuti privaatsuse ja tervise muresid," ütles endine kongressi liige Lee Hamilton. ”Meie hinnangul ei ole vaatamata 10 aastat probleemiga töötamisele need süsteemid piisavad kriitilistel viisil”

Aruanne kutsub üles osariike kiirendama turvaliste isikutõendite vastuvõtmist.

Komisjoni liikmete jaoks on pettumus, et kongressi poolt loodud riikliku luure amet pole käivitunud oodatud viisil ega kujunenud vedavaks jõuks luure valdkonnas.  

Raport toob tulevikuohuna välja Ameerika kodanikud, keda värvatakse terroristlike ühenduste poolt ja indiviidid, kes muutuvad radikaalideks läbi blogide ja teiste veebikanalite, kus nad kaitsevad vägivaldset islamistlikku ekstremismi.

”Sa ei saa pangarööve ära hoida. Sa saad vaid lahendada pangarööve, kui need on juba juhtunud,” ütles endine Illinoisi kuberner James Thompson. “Radikaalsete ameeriklaste või siin riigis seaduslikult viibivate inimeste poolsete rünnakute ärahoidmine on peaaegu võimatu.”

”Meie riik on kahtlemata turvalisem ja kindlam, kui oli dekaad tagasi. Kuid terrorismi oht on olemas ka tulevikus, mistõttu on vaja alati olla valvas. Muutuvad tingimused nõuavad regulaarselt prioriteetide uuestihindamist ja kulusid, et kindlaks teha, mida on vaja parasjagu kaitsta,“ seisab aruandes.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474