11. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia ostis 66,5% Paide soojafirmast

Eesti Energia omandas 66,5protsendilise osaluse Paide soojusettevõttes Pogi OÜ.

Pogi omanikud olid seni Andres Alusalu osaühing Tootus, Rein Rebase OÜ Impera Grupp ning Diina Pennert eraisikuna. Pogi juhina jätkab senine juhatuse liige Andres Alusalu.

"Eesti Energia jaoks on see hea võimalus arendada väikekoostootmist, sest tegemist on efektiivse kütuse kasutusega elektri ja soojuse tootmiseks. Eestis pole palju neid asulaid, kus on piisavalt soojuskoormust, et selline investeering end ära tasuks. Meil on hea meel, et koostöö Pogiga on olnud viljakas," sõnas Eesti Energia elektri ja soojuse tootmise valdkonna juht Raine Pajo.

Pogi on ainus soojatootja Paide linnas, kes hetkel toodab soojust biomassi ja kütteõli kasutavates katlamajades. Järgmisel aastal valmiva uue koostootmisjaama väljaantav elektriline võimsus saab olema 2 MW ning soojuslik võimsus 8 MW. Soojusega hakatakse varustama Paide linna, elekter läheb Eesti Energia võrku.

"Eesti Energia tulek annab Pogile ning Paide elanikele ja ettevõtetele kindluse, et olulised investeeringud linna soojuse tootmisse saavad tehtud. Vanade katlamajade asemel hakkab enamus soojast Paide linnale tulema uuest kaasaegsest ja efektiivsest koostootmisjaamast," sõnas Andres Alusalu. Olemasolevad katlamajad jäävad uue jaama valmimisel tööle tipukatlamajadena, lisas ta.

Elektri- ja soojuse koostootmisjaamad mitmekesistavad Eesti Energia teatel tootmisportfelli, hajutavad elektritootmist ning aitavad vähendada elektri ülekandekadusid.

Uus biokütusel töötav koostootmisjaam rajatakse Keskkonnainvesteeringute Kestuse (KIK) toel. Investeeringu kogumaksumus on 8 miljonit eurot, millest KIK katab 40 protsenti.

Eesti Energial on praegu ehitamisel kolm elektri- ja soojuse koostootmisjaama. 2011. aasta lõpuks ehitab Eesti Energia Jõgevamaale Baltimaades ainulaadse koostootmisjaama, mis hakkab lisaks elektrile ja soojusele tootma ka külma. 2012. aasta suvel alustab tööd uus efektiivne ja keskkonnasõbralik koostootmisjaam Valkas, mida Eesti Energia rajab Euroopa Liidu toel. 2013. aastal valmib Tallinna külje all Iru elektrijaama jäätmeenergiaplokk.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474