17. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kõhn keskklass

Viimasel kolmel aastal on kõrgepalgaliste osakaal Eestis jäänud tammuma paigale, selgub füüsilise isiku tuludeklaratsioonide põhjal tehtud analüüsist.

Kui 2008. aastal oli tuludeklaratsiooni esitajate hulgas 10% neid, kes teenisid aastas üle 300 000 krooni ehk ühes kuus 1600 eurot või rohkem, siis eelmisel ja üle-eelmisel aastal oli nende osa tulude deklareerijate seas 9%. Võrdluseks Soomes oli Eurostati andmetel 2010. aastal keskmine palk 3266 eurot.

Eesti praegune majandusseis ei anna lootust, et tulud hakkaksid taas kiiremini kasvama. Kuigi Eesti ekspordimahud on viimasel ajal jõudsalt suurenenud, on näiteks võrreldes soomlastega meie eksport väiksema lisandväärtusega.Üle miljoni krooni suurust aastatulu teenis eelmisel aastal kokku 1808 maksumaksjat, 2008. aastal oli nende arv 2594. Maksuameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde ütles, et tulu liigid on väga erinevad, miljonitulude hulgas on nii palgatulu, ettevõtlustulu, vara tulu, välismaal saadud tulu jne.Maksuameti eelmise aasta tuludeklaratsiooni statistikast ilmneb, et mullu teenis näiteks viis harjumaalast tulu kokku 140,8 mln krooni, mis teeb inimese kohta enam kui 28 miljonit krooni.Üle 5 mln krooni tulu teenijaid oli eelmisel aastal kokku 45 ja nende hulgas oli üks inimene Viljandist, üks Läänemaalt ja üks Lääne-Virumaalt.2010. aasta tuludeklaratsiooni andmetest selgus, et Hiiumaal on võrreldes teiste maakondadega ootamatult palju jõukaid inimesi. Üle 300 000 krooni aastas ehk 1600 eurot kuus teenis 223 hiidlast ning nende osa Hiiumaa maksumaksjate seas oli 5,7%. Selle näitajaga on hiidlased maakondade arvestuses neljandal kohal jäädes alla Harju, Tartu ja Rapla maakonnale.

Täna ilmunud Äripäevast saab lugeda kui suur on erinevates maakondades kuus 1600 eurot või enam teenivate inimeste osakaal. Äripäeva lugemiseks saab päevapileti osta siit. Äripäeva saab tellida siit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474