28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon: aastaks 2030 kallineb energia kaks korda

Euroopa Komisjoni rehkenduste järgi kallineb energia 2030. aastaks kaks korda. Ainuüksi elektri hind tõuseb ilmselt 50%.

Komisjon valmistab ette energeetika arengukava aastani 2050, mis peaks valmima detsembris. Soome ajaleht Talouselämä sai enda väitel juba nüüd kätte töömaterjalid, kus on läbi arutatud energeetika viis võimalikku arengustsenaariumi.

Lühidalt öeldes on energia tulevikus seda kallim, mida keskkonnasõbralikumalt seda ELis tootma hakatakse. Eri visioonide järgi tõuseb taastuvenergia osa 55-97%ni ning keskkonnasaaste peaks kahanema 85%. Komisjoni 18-leheküljelises dokumendis öeldakse samas selge sõnaga, et odav tuumaenergia ei kao ka aastakümnete pärast.

Sellest hoolimata tõotab ainuüksi elektri hind 2030. aastaks tõusta 50% ning kogu majapidamises tarbitav energia kallinevat lausa kaks korda. Praegu kuluvat keskmisel eurooplasel energiaarvete maksmiseks 7-8% sissetulekust.

Samas pakub Euroopa Komisjon, et pärast 2030. aastat hakkab elekter taas mõnevõrra odavnema.

Raju hinnatõus muudab energiasäästu aina kasulikumaks ning komisjon pakubki, et 2050. aastaks on hoonete energiakulu kahanenud 41%.

ELi nägemuses kerkib elektri osakaal kogu tarbitava energia seas suisa kaks korda ehk 36-39%ni kogukulust. Näiteks sõiduautode ja kaubikute tarbitavast energiast olevat 2050. aastal 65% elekter.

Komisjon kavatseb arengukava najal asuda survestama riikide seadusloomet ning määrama neile erinevaid kohustusi, mis võivad tuntavalt mõjutada majanduskasvu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474