9. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazpromi kasum hüppas lakke

Venemaa gaasimonopoli OAO Gazpromi fiskaalse teise kvartali puhaskasum tõusis aastaga 79% tänu hinna, tootmismahtude ja ekspordi kasvu tõttu.

Täna avaldatud tulemuste kohaselt kasvas Gazpromi puhaskasum 304 miljardi rublani (7,3 miljardit eurot), olles aasta tagasi veel kõigest 170 miljardit rubla. See vastas põhimõtteliselt Bloombergi küsitletud analüütikute prognoosile, kes ootasid 305 miljardi rublast puhaskasumit.

Eelkõige võitis gaasifirma tänu taastuvale nõudlusele ja Euroopasse müüdava gaasi kallinemisele, mis on käibe poolest Gazpromi suurim turg. Gaasitootja seob oma gaasi hinda nafta ja teiste toodetega, mille ajaviivitus võib ulatuda kuni üheksa kuuni.

"Firma käivet aitas tõsta suurenenud ekspordimahud, millele aitasid kaasa rahutused Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ning kodusõda Liibüas, kust gaasitarned Euroopasse katkesid," ütles Alfa Banki nafta ja gaasi analüütik Maria Jegikjan.

Teises kvartalis tootis Gazprom 9% rohkem gaasi kui aasta varem ehk kokku 128,5 miljardit kuupmeetrit.

Lisaks aitas Gazpromi kasumile kaasa väiksemad finantseerimiskulud, mis kukkusid aastaga 64,4 miljardi rubla pealt 24,4 miljardini. Firma netovõlg kahanes 871 miljardi rubla pealt 812 miljardile.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474