29. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome ametiühingud Eesti firmade vastu agressiivsemad

Soome ametiühingud tunnistavad, et on oma taktikat agressiivsemaks muutnud, suurem osa ehitus- ja energiatöötajate ametiühingu mustas nimekirjas olevatest firmadest kuulub Eesti omanikele.

Soome Elektrike Ametiühingu esindaja Hannu Helmineni sõnul püüdsid nad varem lahendada probleeme läbirääkimiste teel, kuid alati see ei õnnestunud. "Nüüd katsetame teisi meetmeid. Näiteks blokeerime selliste ettevõtte tegevuse Soomes," rääkis Helminen.

Tema sõnul hoiatatakse reeglina ettevõtet blokaadist ette. Eesti ettevõtete juhtide väitel täidetakse seda reeglit harva.

Elektrifirma Hedengren Eesti ASi juhatuse liige Jaan Teesalu sõnul kanti nende ettevõte musta nimekirja enne, kui mingeid nõudeid esitati. "Alles seejärel küsiti dokumente, sh palgalehti. Esitasime kõik dokumendid, kui menetlus venib ja aeg-ajalt küsivad nad uusi selgitusi. Kõik on väga vaenulik," rääkis Teesalu.

2009. aastal musta nimekirja sattunud Unimaster ASi juhatuse liige Ants Grauberg rääkis, et samal päeval, kui ettevõte oli kantud musta nimekirja, püüdsid nad välja uurida, milles asi. Otsuse eest vastutav isik oli aga puhkusele läinud, selgitusi võis saada alles pärast tema naasmist. "Järgmisel päeval blokeerisid ehitajate ametiühingu aktivistid töö objektil, ähvardades blokeerida peatöövõtja töö ka teistel objektidel. Olime sunnitud kiiruga tegema uue firma ja vormistama hunniku uusi pabereid," meenutab Grauberg.

Hiljem selgus, et asi oli kahes töölises, kes ei kandnud rinnasilti. "Pärast seda juhtumit meie lahkusime Soomest," ütles ta.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast või osta päevapilet siit.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474