18. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rosneftist saamas suurim börsil olev naftatootja

Venemaa naftafirma Rosneft pakub Briti konkurendile BP 28 miljardit dollarit raha ja aktsiatena 50% osaluse eest firmas TNK-BP. Tehingu õnnestumisel saaks Rosneftist suurim avalikult kaubeldav naftatootja maailmas.

Asjaga seotud isikud ütlesid Financial Timesile, et Rosneft esitas enda pakkumise neljapäeva hommikul enne kella 9ks määratud tähtaega. Firma tegevjuht Igor Setšin on väidetavalt Londonis pidamas tehingu üle läbirääkimisi.

Kui tehing kiidetakse heaks, siis saaks Rosneftist maailma üks suurimaid naftafirmasid ning samal ajal kindlustaks BP enda tuleviku Venemaal aastakümneteks.

Tehingu õnnestumine tähendaks suurt võitu ka BP tegevjuhile Bob Dudleyle, sest firma vabaneks koostööst grupi Vene oligarhidega, kellega on TNK-BP juhtimisel tulnud ette ridamisi konflikte.

Üks tehinguga seotud isik ütles, et lepingu järgi saaks BP 15-20 miljardit dollarit rahas ning osaluse Rosneftis, mis jääks 10-20% vahele.

Setšin lendas kolmapäeval Londonisse kinnitamaks tehingu detaile. Neljapäeval peab ta läbirääkimisi finantsettevõtetega tehingu finantseerimise üle, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed. BP nõukogu koguneb reedel kaalumaks firma valikuvõimalusi.

BP lõi TNK-BP aastal 2003, investeerides 8 miljardit dollarit ühisettevõttesse, mis liitis firma  Venemaa naftavarad Alfa-Access-Renova (AAR) konsortsiumiga, mis kuulus grupile oligarhidele eesotsas Mihhail Fridmaniga.

Suurenenud Rosneft toodaks Finacial Timesi hinnangul 3 miljonit barrelit päevas, samas kui Exxon Mobili võimekus on hetkel 2,3 miljonit.

Võimalus jääb ka, et Rosneft ostab ära ka AAR osaluse, kes ei ole valmis koostööks riigi juhitavad naftafirmaga. Osapooled sõlmisid teisipäeval vastastikuse mõistmise memorandumi, kus Rosneft nõustus ostma AARi 50% osaluse TNK-BPis samuti 28 miljardi dollari eest.

Sellele vaatamata on osa analüütikuid seisukohal, et Rosneft ei saa lubada endale terve TNK-BP äraostmist.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474