23. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hakketootja: probleemiks on soetatud tehnika

Hakketootja Latesto omaniku Jaanus Keerbergi sõnul soetas ettevõte Narva hakkepuidu tellimusi silmas pidades endale uued hakkemasinad. Narva tõmbas aga pidurit ja otsustas rohelist energiat enam mitte toota. Väikeettevõte otsib nüüd uutele masinatele rakendust.

„Probleem on tegelikult meil tehnika, mis sai soetatud, see ei leia rakendust. Otsime hakketehnikale Soome, Rootsi ja Taani poolel väljundit,” lausus Keerberg, kelle sõnul on tehnika hetkel kodutu just Eesti Energia otsuse pärast Narvas rohelise energia tootmine tänavu augustis lõpetada. Põhjuseks toodi valitsuse eelnõu, mis kehtestataks tagasiulatuva 375 GWh piiri rohelise elektri tootmisele. Eesti Energia tegi  elektri ja soojuse tootmise juht ja juhatuse liikme Raine Pajo  sõnul selle otsuse väidetavalt võimaliku kahjumi vältimiseks. 

Väikeettevõte nüüd tehnikaga kimpus

 „Narvas olid meil päris suured kogused. Saime tellida aasta ette, et siis kui tellisime, siis aasta pärast tuuakse masin kohale. Meie tellisime hakkuri aasta tagasi ära selle suunitlusega, et see jääb puhtalt Narva suuna peale tööle. Kahjuks seda enam aga ei ole. Meil on nüüd hakkejõudu üle ja peame vaatama teisi turge,” rääkis Keerberg, kelle sõnul nad koondama õnneks ei pidanud, sest uute masinate peale polnud mehi veel tööle võetud. „Oleme täna ilma koondmisteta läbi saanud. Meil pole struktuur nii suureks ka aetud. Kui meil oleksid uutel masinatel juba mehed peal, siis võib-olla oleks pidanud nad ka koondama,” lisas ettevõtja.

Läti turul on Latesto olnud tegev tegelikult kauem kui Eesti turul. „On see nüüd õnneks või õnnetuseks, kuid Läti firma on meil olemas olnud tegelikult isegi kauem kui Eesti firma, kuid Läti turg pole üldse parem kui Eesti turg. Läti turg on veel kehvem ja veel kehvema hinnatasemega,” märkis Keerberg ja lisas, et Läti turg pole tema hinnangul Eestis ettevõtetele Narva ära jäämise osas mitte mingisuguseks päästerõngaks.

Seda, mis saab järgmisel aastal Narvas hakkepuidust energia tootmisest, ei tea Keerbergi sõnul veel keegi. „Ma polegi tänasel päeval Narva suunaga enam nii väga kursis. Minister Parts ütles vist kaks nädalat tagasi, et järgmine vaatamine selle hinna osas toimub kauges tulevikus….et meie, nohjah, meie nii pikka tulevikku vaadata ei saa. Me peame tänases päevas töötama,” rääkis ettevõtja.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474