5. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Graffiti valmistab kinnistuomanikele peavalu

Kui skandaalse Londonis tegutseva graffiti-kunstnik Banksy visandatud kunstiteos valmistab kinnisvaraomanikele teinekord rõõmu, sest tänu visandatud teosele tõuseb kinnisvara väärtus, siis Eestis valmistab see kinnistute ja objektide omanikele peamiselt vaid peavalu.

Mustamäel asuva Kaja Kultuurikeskuse juhataja Pille Raudkivi sõnul on graffitite probleem Tallinnas suur, ehk siis just mitte nende suurte kaunite kunstiteoste, vaid ikka nende kritselduste probleem on suur, kus keegi kodanik X teist kodanikku Y tänavaslängis sõimab. "Oi, nendega on meil küll probleem jah, praegugi oleks meil vaja abi nende sodimiste puhastamisel," ohkas  Raudkivi esimese hooga telefonis.

"Sel ajal kui mina olen olnud Kajas tegev, on meil olnud kaks varianti, üks on see, et Tallinna linn on hanke korras teinud mingi firmaga diili ja nemad on siis käinud ning survepesuga seinad puhtaks teinud. Teine variant on olnud ka see, et kohalik linnaosavalitsus värvib seinad lihtsalt üle," rääkis Raudkivi. Ometi ilutseb Kaja Kultuurikeskuse maja seinal ka üks suur kunstiteose mõõtmed võtnud graffiti, mida nad Raudkivi sõnul eemaldada ei raatsinud. "Jah, tagaseinas on meil tõesti selline graffiti. Me ei eemaldanud seda sellepärast, et see on väga viisakas. Seda on isegi veidi parandatud värviga," lisas kultuurikeskuse juht, kelle sõnul pole tsensuursetes ja professionaalselt tehtud graffititest tekkinud kahju nii suur.

"Tallinnas on just selliste sodimis-graffitite probleem väga suur. Olen Mart Sanderiga selles osas nõus, et kui kätte saaks, siis ma ei teagi, mis teeks. (Mart Sander lubas kunagi meedias graffitite tegijad maha lüüa - toim.). See sodimine on ikka väga kole," lausus Raudkivi. Tema sõnul peab kuskil kolm korda aastas selle probleemiga ikka tegelema. "Muidugi aastad pole vennad, kuid nüüd me alles kevadel tegime seinad korda ja suvega muutusime me jälle "rõõmsalt" värviliseks," lisas Raudkivi nukral toonil.

Kui palju maksab graffiti eemaldamine, loe tänasest Äripäeva paberlehest.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474